Hirdetések

„Gyertek, gyertek, nem minden nap van ilyen a faluban” – így invitálták a dejtáriakat a szervezők a megújult művelődési ház bejáratánál, akik kicsit megszeppenve léptek be az épületbe. A több mint 90 millió forintos felújítással gyakorlatilag újjá született a ház kívül-belül, de a helyiek két évig csak kívülről láthatták, a covid miatt nem tudtak benn ünnepelni közösen. Most jött el az idő, az első közös progam kapcsán nem sokan gondolták volna, hogy Xantus Barbarával, Vastag Tamással és Oláh Ibolyával fognak ünnepelni.

Se szalagátvágás, se asszonykórus, se hosszú beszédek, helyette a Hair című musical egyik betétdalával indult el az a Musical est, amit Szurdi Miklós rendezett. Igazi slágerparádé volt, igazi előadóművészekkel és énekesekkel. Az este mögött pedig egy olyan mecénás volt, aki ha, látja, hogy szükség van a segítségre, máris leutazik Székesfehérvárról.

A felújított művelődési ház első előadásának színpadképe. (fotó: Salgai Bence/ipolyinfo.com)

Sinkó Ottó a VIDEOTON Holding Zrt. társ-vezérigazgatója, dejtári születésű, 14 éves koráig a faluban élt, majd az ország és a világ több pontján tanult, dolgozott, de soha nem feledkezett meg arról, honnan jött. Mióta vezető pozíciót tölt be, sokszor támogatta a falut.

Azt gondolom ez egyfajta felelősség is, akinek több adatik, attól több is váratik, ez nekem az egyik mondásom. Aztán úgy igyekszem odafigyelni a dolgokra. Akkor kell segíteni, amikor konstelláció van. Például a covid egy konstelláció volt, de egyébként előtte is néhány dolgot megpróbáltam én itt csinálni, amit úgy láttam, hogy az én feladatom lehet, más nem vállalkozik rá, és különben hiányzik.
Az előadás mecénása a dejtári születésű Sinkó Ottó (b) volt. (fotó: Salgai Bence/ipolyinfo.com)

A felújítás kapcsán Smitnya Sándortól megkérdeztük, a mostani energiaválságban biztosan jó időszakot választottak-e arra, hogy megnyissák a művelődési házat. A polgármester magabiztosan igennel felelt, hiszen az épület hőszivattyúval és napelemmel biztosítja az energiát, így itt nem zárnak be, sőt, alig várják a következő programot.