Hirdetések

Ha csak az lenne a kérdés, hogy éjszaka legyen-e közvilágítás, valószínűleg mindenki azt válaszolná rá: igen! Azonban most, amikor többszörösére nőttek az áramdíjak, egyes települési önkormányzatok azon gondolkodnak, hogy sok más rezsicsökkentő intézkedés mellett például korlátozzák a közvilágítást is. Az ipolyinfo.com olvasói jól érzik a döntés nehézségét, érdekes eredményt kaptunk legutóbbi szavazásunkon.

Hirdetések

Sorra jelentik be önkorlátozó lépéseiket a Nógrád megyei falvak és városok, amelyekkel drasztikus energiaspórolást érnek el, akár azáltal is, hogy a közintézmények működését jelentősen átalakítják. Hivatali épületrészeket ürítenek ki, összeköltöztetik a különböző irodákban dolgozókat egy helyiségbe, időszakosan bezárnak kulturális intézményeket, vagy éppen most döntenek alternatív energiahasználatról az olcsóbb működtethetőség érdekében. Úgy tűnik, ez sem elég, újabb lehetséges terveket írnak az önkormányzatok.

Diósjenőn már a közvilágítási rendszer átalakítása is napirenden van, minden nap néhány órára lekapcsolnák az utcák éjszakai világítását. A falu polgármestere korábban elmondta, hogy az ehhez kapcsolódó áramdíjak mostantól óriási terhet jelentenek, ezért kell beszélni róla.

Az ipolyinfo.com olvasói érzékeli a probléma jelentőségét, a legutóbbi szavazáson egyszerű többségük úgy nyilatkozott, hogy a világítás lekapcsolása a közbiztonságot gyengítené. Azonban a válaszadók negyede szerint le kell kapcsolni a fényeket, ha ez több milliós spórolást hoz.

Nógrádi falvak vezetői a közvilágítás korlátozására készülnek a többszörösére nőtt áramárak miatt. Lehet így spórolni?

helyválaszszavazat (db)arány (%)
1.Nem jó ötlet, mert ha nincs közvilágítás, növekszik a bűnözés.4056
2.Igen, ha ezzel havonta több millió forint megmarad.1926
3.Nem ez fogja megmenteni az eladósodástól az önkormányzatot.710
4.Igen, minél nagyobb a falu, annál több pénzt lehet megtakarítani akár néhány óra alatt is.68
adatok: ipolyinfo.com