Hirdetések

A rendőrségen 2022. november 17-én egy magyarnándori férfi tett feljelentést, miszerint az előző nap este internetes banki oldalának használata közben négymilló forinttal károsították őt meg ismeretlen csalók.

A férfi előző este be akart lépni az internetes netbankjába és onnan utalást indítani, azonban az interneten keresztül egy, az eredeti netbank felülethez megszólalásig hasonlító oldalra lépett be. Ez az online oldal a sértett részére az eredeti netbankhoz hasonló módon küldte a belépéshez szükséges nyolc számjegyű kódokat, így a férfi nem fogott gyanút. A kódok beírását követően azonban a férfi számlájáról – a sértett akaratán kívül – négymillió forint került átutalásra egy idegen számlára.  

Ugyanezzel a módszerrel november 23-án egy érsekvadkerti nő számlájáról szereztek meg több mint 400.000 forintot a csalók.

A rendőrség mindkét esetben információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás vétség elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen elkövető ellen, aki a sértettek netbankjához megszólalásig hasonlító adathalász felületet hozott létre, amelynek segítségével megszerezte a sértettek netbankjához szükséges belépési adatait és megkárosította őket.