Hirdetések

Az ipolyinfo.com-hoz eljutott lakossági megkeresés szerint nem lehet hatósági áras tűzifát vásárolni az Ipoly Erdő Zrt-nél, mert nincs. Az erdészet közleménye alapján úgy tűnik, hogy nagyobb kapacitás áll rendelkezésre ahhoz képest, mint amennyit eddig rendeltek tőlük.

Hirdetések

Osztrozics Dóra, az Ipoly Erdő Zrt. kommunikációs munkatársa november 24-én küldött kérdéseinkre az alábbi választ küldte:

– A hatósági áras tűzifa program indulása óta hány megrendelés érkezett, hány köbméter fát rendeltek e programon belül és mennyit sikerült mindebből úgy teljesíteni, hogy azt megkapták és elszállították a megrendelők?

A Tűzifaprogram 2022. szeptember 18-i indulása óta az Ipoly Erdő Zrt. 51 400 m3 tűzifaigényt rögzített, ez 6930 igénylőt jelent. A hatósági áras tűzifa vásárlók mintegy fele, 3018 fő befizette az általa igényelt mennyiség árát, ez köbméterben 19 420.

A program részletszabályai értelmében a hazaszállításról a vásárlónak kell gondoskodnia, ebből a befizetett szűk húszezer köbméterből eddig 15 330 m3 mennyiség került a fáskamrákba. 


– Igaz-e, hogy akadozik a program teljesítése és jelenleg nincs elérhető hatósági tűzifa?

Az erdőgazdaság jelenleg közel 20 000 m3 tűzifa készlettel rendelkezik, minden fakitermelőnk folyamatosan dolgozik, tehát ez a készlet a következő időszakban még magasabb lesz. 

A szállítás szervezését nem az erdőgazdaság végzi, a kiszolgálás ütemezése a fuvarozói kapacitásokhoz igazodik. Szeptember 18-a óta minden erdészetünknél a mai napig folyamatos a kiszállítás.

A fuvarszervezés a vevő feladata, a megfelelő járművel rendelkező vállalkozók folyamatosan dolgoznak. 

A program indulásakor elhangzott, hogy első körben azok jelentkezzenek, akiknek nem biztosított az előttünk álló fűtési szezonra a tűzifájuk, hiszen őket kell leggyorsabban kisegíteni. A tapasztalataink szerint ennek a rétegnek már eljutott a befizetett tűzifa. Jelenleg azoknak a vevőknek a kiszolgálása van folyamatban, akik már a következő szezonra szeretnék betárolni a téli tüzelőt. 


– Fiktív szituációs példám: ha november 24-én adok le megrendelést hatósági áras tűzifára, terv szerint mikor kapom meg, és ehhez képest az eddigi tapasztalatok alapján tényszerűen mikor jutok hozzá?

A november 24-i igénylés valós teljesítését több minden befolyásolja, hiszen az erdőgazdaság működési területén ez nagyon eltérő lehet. Függ attól, hogy melyik településről érkezik az igény, milyen fafaj a preferált, a vevő mikorra tud fuvarozót szervezni.

A kisebb településekről, falvakból érkező hatósági áras vásárlóink 90%-a már befizette és elszállította a téli tüzelőjét. Tapasztalataink szerint a nagyobb városokban élők magasabb arányban érdeklődtek a hatósági áras tűzifa iránt, ám egy jelentős részük már a következő fűtési szezonra szeretné betárolni a fát. Az ő kiszolgálásuk zajlik ezekben a hetekben.