Hirdetések

Az ipolyinfo.com-hoz eljutott lakossági megkeresés szerint nem lehet hatósági áras tűzifát vásárolni az Ipoly Erdő Zrt-nél, mert nincs. Az erdészet közleménye alapján úgy tűnik, hogy nagyobb kapacitás áll rendelkezésre ahhoz képest, mint amennyit eddig rendeltek tőlük.

Osztrozics Dóra, az Ipoly Erdő Zrt. kommunikációs munkatársa november 24-én küldött kérdéseinkre az alábbi választ küldte:

– A hatósági áras tűzifa program indulása óta hány megrendelés érkezett, hány köbméter fát rendeltek e programon belül és mennyit sikerült mindebből úgy teljesíteni, hogy azt megkapták és elszállították a megrendelők?

A Tűzifaprogram 2022. szeptember 18-i indulása óta az Ipoly Erdő Zrt. 51 400 m3 tűzifaigényt rögzített, ez 6930 igénylőt jelent. A hatósági áras tűzifa vásárlók mintegy fele, 3018 fő befizette az általa igényelt mennyiség árát, ez köbméterben 19 420.

A program részletszabályai értelmében a hazaszállításról a vásárlónak kell gondoskodnia, ebből a befizetett szűk húszezer köbméterből eddig 15 330 m3 mennyiség került a fáskamrákba. 


– Igaz-e, hogy akadozik a program teljesítése és jelenleg nincs elérhető hatósági tűzifa?

Az erdőgazdaság jelenleg közel 20 000 m3 tűzifa készlettel rendelkezik, minden fakitermelőnk folyamatosan dolgozik, tehát ez a készlet a következő időszakban még magasabb lesz. 

A szállítás szervezését nem az erdőgazdaság végzi, a kiszolgálás ütemezése a fuvarozói kapacitásokhoz igazodik. Szeptember 18-a óta minden erdészetünknél a mai napig folyamatos a kiszállítás.

A fuvarszervezés a vevő feladata, a megfelelő járművel rendelkező vállalkozók folyamatosan dolgoznak. 

A program indulásakor elhangzott, hogy első körben azok jelentkezzenek, akiknek nem biztosított az előttünk álló fűtési szezonra a tűzifájuk, hiszen őket kell leggyorsabban kisegíteni. A tapasztalataink szerint ennek a rétegnek már eljutott a befizetett tűzifa. Jelenleg azoknak a vevőknek a kiszolgálása van folyamatban, akik már a következő szezonra szeretnék betárolni a téli tüzelőt. 


– Fiktív szituációs példám: ha november 24-én adok le megrendelést hatósági áras tűzifára, terv szerint mikor kapom meg, és ehhez képest az eddigi tapasztalatok alapján tényszerűen mikor jutok hozzá?

A november 24-i igénylés valós teljesítését több minden befolyásolja, hiszen az erdőgazdaság működési területén ez nagyon eltérő lehet. Függ attól, hogy melyik településről érkezik az igény, milyen fafaj a preferált, a vevő mikorra tud fuvarozót szervezni.

A kisebb településekről, falvakból érkező hatósági áras vásárlóink 90%-a már befizette és elszállította a téli tüzelőjét. Tapasztalataink szerint a nagyobb városokban élők magasabb arányban érdeklődtek a hatósági áras tűzifa iránt, ám egy jelentős részük már a következő fűtési szezonra szeretné betárolni a fát. Az ő kiszolgálásuk zajlik ezekben a hetekben.