Hirdetések

Azt azért mégsem támogatná Balassagyarmat, ha varjúk közé kellene lövetni, ahogyan azt Ajka polgármestere gondolja. Azonban a védett vetési varjak egyre zavaróbb életmódja sem hagyható. Az egyik ellenzéki önkormányzati képviselő szerint csak súrlódásos probléma van a varjakkal és együtt lehet élni velük.

Hirdetések

Legalább évtizedes probléma a vetési varjak zavaró és károkozó életmódja Balassagyarmaton, amely ellen eddig hatékony módszert nem talált a város vezetése – közölte mai hírei között a Megafon. A rádió szerint az önkormányzat a szabályok betartása mellett eddig is szerette volna elérni, hogy a madarak folyamatos hangoskodása és piszkítása korlátok között legyen. Lakossági bejelentések alapján először az Ipolypart utcában vált tarthatatlanná a jelenlétük, az ipolyinfo.com tudomására jutott információk szerint olyan lakó is van a környéken, aki korábban légpuskával, illegálisan próbálta gyéríteni őket, mert autójára állandóan rápiszkítottak a szárnyasok, ami erősen savasnak tűnő állaga miatt roncsolta a fényezést.

A vetési varjak a könnyű táplálékszerzési lehetőség miatt kedvelik a lakott területeket, ezért szívesen költöznek be a városba. Ma már annyira gyorsan szaporodnak, hogy Balassagyarmaton a Kiss Árpád Általános Iskolában azt is megfigyelték, hogy az intézmény udvarán álló két platánfára egy hétvége alatt 40 fészket raktak. Az oktatást az állatok folyamatos hangoskodása is zavarja, amellett, hogy jelentős mennyiségű ürülékükkel többször is eltalálták az udvaron lévő gyerekeket.

Úgy tűnik, hogy nem csak Nógrád megyében jelent problémát a törvény által védett vetési varjak élete. Balassagyarmat önkormányzata legutóbbi képviselő-testületi ülésén tárgyalt arról, hogy csatlakozni kívánnak ahhoz a – más települések által is megfelelőnek tartott – törvénymódosításhoz, amely több lehetőséget biztosít a madarak zabolátlan életének szabályozására.

Csach Gábor polgármester ismertette: több javaslat is van, például az ajkai polgármester szinte korlátok nélküli lehetőséget adna a településvezetők kezébe azzal, hogy kedvükre bármikor lelőhetik a varjakat, ha zavarónak tartják az emberek. Csach szerint ez nem helyes, azonban szívesen áll be azok közé, akik a jelenlegi, szerinte nonszensz varjútörvényt drasztikus eljárások nélkül módosítanák.

Vetési varjak tevékenysége a budapesti Szabadság téren 2020-ban. (fotó: Főkert Nonprofit Zrt.)

A polgármester által nonszensznek tartott jelenlegi jogi szabályozás arról szól, hogy a vetési varjakat nem lehet megzavarni fészekrakási időszakban, vagyis március és szeptember között semmiképpen nem avatkozhat be ember az életükbe. Csach szerint számos településsel közösen be kell nyújtani törvényt módosító javaslatot arról, hogy egészségügyi, valamint oktatási-nevelési intézmények közelében időkorlát nélkül lehessen szabályozni a madarak tevékenységét.

A téma előterjesztésében az is olvasható, hogy abszurd állapotot hozott létre a most hatályos jogi szabályozás, mert

a természet védelmét szolgáló jogszabály természetkárosításra ösztönöz. Hiszen, mivel a jogszabály fészkelési időszakban tiltja az állatok zavarását is, emiatt az egyetlen igazán hatékony védekezési lehetőséget a fészkelőhelyek megszűntetése jelenti: vagyis az idős nagy fák kivágása, vagy jelentős visszametszése. Ez utóbbiak lényegesen nagyobb környezeti kárt okoznak, mint pártucat varjúpár fészkelésének egy adott helyen való ellehetetlenítése.

– olvasható az önkormányzati előterjesztésben.

Hajnal Sándor, a baloldali Szövetség a Balassagyarmatiakért Egyesület képviselője viszont úgy gondolja, hogy nem okoz különösebb gondot a városban a varjak élete, szerinte a kisebb súrlódásoktól eltekintve együtt lehet velük élni.

Frankó Viktória, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője az ipolyinfo.com-nak megjegyezte: tavasszal a kórház környéki társasházi övezetben élők közül többen is megkeresték őt ebben a témában, és azt kérték a lakók, hogy találjon megoldást az önkormányzat a varjak kezelésére. Mint mondta: az autótulajdonosokat rendkívül bosszantja, hogy akár kárt is tehetnek a madarak a kocsikban, de az is éppen elég zavaró, ha a frissen mosott autókat néhány óra alatt beborítja a nagy madárürülék.

A városi önkormányzat végül az előterjesztésben javasoltak alapján úgy döntött, hogy az alábbi szöveggel szeretné módosíttatni az Országgyűlés által a vetési varjak életét is szabályozó törvényt:


Amennyiben a védett állatfaj a település lakóinak életét rendkívüli mértékben megnehezíti, nyugalmát zavarja, egészségügyi, szociális és oktatási-nevelési közintézmények normális működését ellehetetleníti, úgy kivételesen indokolt esetben a települési önkormányzat polgármestere a természetvédelmi hatóság engedélyének hiányában is, az év bármely időszakában hozhat döntést a riasztási módszerek alkalmazásáról.

Az önkormányzat a a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény módosításának másik okaként a vetési varjak túlszaporodását is írásba foglalta, ez ellen pedig a természetvédelmi hatóság engedélyével kíván fellépni a madarak befogásával, vagy gyérítésével.

Ha az elfogadott határozatot a terv szerint idén megkapja az Országgyűlés, legkorábban 2023 februárjában tárgyalhatja, akkor lesz az első plenáris ülés az újévben.