Hirdetések

Felkapott hellyé vált Nyugat-Nógrád egyik kistelepülése, ahová a főváros közelsége miatt is szívesen költöznek új lakók, és döntéskor egyáltalán nem mellékes szempontként figyelembe veszik azt is, hogy mit látnak, ha kinéznek az ablakon. Költözés után arra is hajlandók, hogy maguk fizessék ki a közművek utcába bevezetését is.

Nógrád megye nyugati részén több településen növekszik a népesség, a szinte megállás nélkül gyarapodó Szendehelyen ma több mint 1600-an laknak hivatalosan. A falu kinőtte kereteit, a meglévő utcák beteltek, azonban ez a tény senki sem állít meg abban, hogy telkek kijelöléséről érdeklődjön az önkormányzatnál. Altsach Ignác polgármester a Megafon rádióban ma arról beszélt, hogy a Tó utca a település legújabb utcája, amely 440 méter hosszával egyben a leghosszabb is Szendehelyen. Két oldalán 56 építési telket jelöltek ki a közelmúltban, és már 14 telken elkészültek az új lakók ingatlanjai, és jelenleg is vannak építési engedélyekre várók.

Szendehely népessége

év
19901411
20011461
20111568
20221638
adatok: nepesseg.com, nyilvantarto.hu

A faluból kevesebb mint 10 perc alatt érhető el az M2 autóút, ahonnan további legfeljebb 20 perc a főváros határa. A polgármester egyértelműnek látja, hogy Szendehely Budapesthez közelsége mágnesként vonzza az új lakókat. Altasch Ignác szerint ezzel egyenrangú tényező a lakóhelyválasztáskor, hogy a falu izgalmas terepviszonyokkal és jó természeti környezettel rendelkezik, amely együtt ma árdrágító hatású is. Altsach elmondása szerint ez nem tartja vissza a leendő vevőket, ahogyan az sem gond, hogy a Tó utcában lakók eddig földúton jártak. Sőt, az ott lakók összefogásával és anyagi hozzájárulásával, önkormányzati támogatás nélkül bevitték az összes szükséges közművet is.

Ma még kővel szórt földút, jövőre már aszfaltburkolat lesz a Tó utcában. (fotó: Google Street View)

Szendehely vezetése a közelmúltban pályázott belterületi útépítésre, amelyre több mint 70 millió forintot kapott. A polgármester elmondása szerint a lakók kérésére a Tó utca teljesen hosszában szilárd burkolatos, aszfaltozott lesz.