Hirdetések

Ellepte az Ipoly vize a drégelypalánki árteret, a kiöntés a majdani közúton is átfolyik. A jelenséget normálisnak gondolják a tervezők, az áradás pedig az elkészült út próbaüzemének is tekinthető, mert előzetes modellezésük szerint állnia kell a sarat és a vizet is.

2022 tavaszán tették le az alapkövet, az év végén már állt a Drégelypalánkot Ipolyhídvéggel összekötő határhíd szerkezete, és a szükséges közút nagy része is elkészült. A magyarországi oldalon a Vasút út felőli végén már csak a kopóréteg terítése hiányzik, de az ártéri szakasz teljesen kész.

Érdekes látványosságként nézik az emberek az ártéri közutat. (fotó: Házy Attila/ipolyinfo.com)

Egyelőre sokak számára szokatlan tűnik, hogy az ártér talajszintjén halad a közút, mert áradáskor a víz el fogja vágni a kapcsolatot Magyarország és Szlovákia között.

Hasonló beruházás történik Őrhalom és Ipolyvarbó között is, ahol ugyancsak új hidat avatnak majd idén. Az út azon a helyen is az ártéren halad. A tervező Főmterv KFT. magyarázata szerint

Az év nagy részében járható utat – az Ipoly áradásakor, amikor a folyó elönti a hullámteret – lezárják. Ezért a tervezés során minimalizálták a hullámtérbe elhelyezendő forgalomtechnikai elemek számát. Továbbá az „öreg” Ipoly környezetében elhelyezésre kerülő acél szalag vezetőkorlátot árvíz esetén ideiglenesen elbontják.

– írja a tervezőre hivatkozva a Magyar Építők szaklap. Vagyis annak tudatában készültek a tervek, hogy ha árvíz önti el az utat, akkor az nem lesz használható. A szokatlan tervezés mögött költséghatékonyság áll, és mint kiderült, a várhatóan kis forgalom miatt sem akartak több pénzt fektetni az építkezésbe.

Erős útalappal és a víz sodrását megtörő kövekkel építették az ártéri utat. (fotó: Házy Attila/ipolyinfo.com)

A Főmterv a végleges műszaki megvalósításra szánt terv előtt számítógépes modelleket futtatott le a lehetséges árvizek következményeiről.