Hirdetések

Olvasom az egyik hírportálon, hogy van egy szakma, amivel átlagon felül keresnek az emberek. Érdeklődve nyitottam meg, azt hittem, ez a műbútorasztalos vagy a hegedűkészítő lehet, de az ételfutári „hivatásra” nem is gondoltam. Eddig úgy tudtam, hogy az a szakma, amit régen évek során inasként, segédként gyakoroltak, hogy majd mester legyen egykor, később pedig szakmunkás képzőt vagy technikumot kellett végezni, hogy valaki villanyszerelőnek, vagy bádogosnak nevezhesse magát. Tudtommal az ételfutárnak még OKJ tanfolyamot sem kell végeznie.

Hirdetések

Most egy kicsit röstellem, hogy eddig lenéztem ezt a „szakmát”, pedig emlékszem arra, hogy a koronavírus járvány idején, amikor tilos volt a gyülekezés még temetéskor is, Bódi Guszti fenyegetőzött, ha nem engedik fellépni, elmegy ételfutárnak. Sőt, egyszer még Jakab Péter politikus is játszott ezzel a gondolattal. Eszerint egy vonzó dologról van szó, amit én azért nem neveznék szakmának, legfeljebb pénzkereseti lehetőségnek.

Ugyancsak elgondolkodom vagy inkább bosszankodom a sztár szavunk használatán. Olvasom, hogy a neves „sztárszínész” a közelmúltban sikeresen fellépett valahol. Esetünkben egy színművészeti egyetemet végzett, pallérozott színészről van szó, nem a realitisók és egyéb tévés sorozatok beszédhibás celebjeiről. Bár népszerű, de ő azért megdolgozott, nem pedig sztárt csináltak belőle.

Körülbelül negyven éve vagyok újságíró, amit egyébként egy szakmának tartok, és a mai napig tanulom-csiszolom a mondatfűzést, fogalmazást. Még a pályám elején volt egy idősebb kollégám, aki a szerkesztőségben a szomszédos asztalnál ült. A fontosnak tartott írásaimat megmutattam neki. Ő miután elolvasta, felém fordult és visszaolvasott egy mondatot. Jóindulatúan megkérdezte, hogy mit akartam ezzel üzenni az olvasónak. A válaszomra megjegyezte, hogy nem azt írtam, amit gondoltam. Minden szónak, kifejezésnek – figyelmeztetett – értelme van, aszerint használjam. Arra is megtanított, hogy a jelző nélküli kifejezés több, mint a jelzővel ellátott. Esetünkben a színész, több, mint a sztárszínész.