Hirdetések

A vaj ára csökken elsőként, de hamarosan újabb termékek és termékcsoportok árcsökkenése várható Magyarországon. Az egyik banki elemző szerint a pénzügyi szektorban is azt tapasztalják, hogy nincs már lejjebb, jön az enyhülés.

Hirdetések

Az ING Bank vezető elemzője a vg.hu-nak arról beszélt, hogy a forint erősödése és a vásárlások csökkenése is letörheti a fogyasztói árakat, de tényként rögzíthető, hogy az inflációs csúcsnak is vége van. Vivrovácz Péter szerint

A forint számottevő év végi és januári erősödése akár magával hozhatta a tartós fogyasztási cikkek havi alapú árcsökkenését is, amire elég régen nem volt példa, másrészről vélhetően a visszaeső forgalom és a szezonális akciók hatására a ruházati cikkeknél is némi árcsökkenésre lehet számítani.

Az Aldi és a Lidl is bejelentette, hogy csökkenti a vaj fogyasztói árát, és ez nem csak az import termékre, hanem az hazai gyártású vajra is igaz. A várható árcsökkentés 10-20% közötti lesz.

Az elemző szerint a globális nyersanyag- és energiaár csökkenést követően

A beszállítói láncok normalizálódása, a szállítási díjak stabilizálódása (esetleges csökkenése) szintén kedvező irányú változásnak tekinthető. És persze ott van a forint, amely még a jelenlegi szintek mellett is jókora erősödést mutatott a tavalyi negyedik negyedéves csúcsához képest.

Abban több elemző is egyetért, hogy a kormány várakozásának is megfelelően 2023 végére már 10% alatti lesz infláció.

Hirdetések