Hirdetések

Rémisztőnek ható fotót publikált egy balassagyarmati lakó a kórház környezetéből felszálló füstről. Mint azt az internetes fórumok gyorsan terjesztették el, a legrosszabbat feltételezték a jelenségről. Az ipolyinfo.com utánajárt, mi okozhat apokaliptikus hangulatot a környéken.

Hirdetések

Nemrég írtunk arról, hogy ijesztő képet közölt az egyik internetes fórumon egy balassagyarmati hölgy, amelyet több más közösségi médiafelület is átvett tőle. A találgatások között az egyik hozzászóló rákérdezett a képet feltöltő hölgynél, hogy a hatóságokat is értesítette-e, azonban arra nem érkezett érdemi válasz tőle.

Az ipolyinfo.com felkereste a vármegyei katasztrófavédelmet, ahonnan azt a tájékoztatást kaptuk, hogy náluk senki sem jelzett rendellenes fütsjelenséget a balassagyarmati kórház környezetéből az elmúlt két napon. A Nógrád Vármegyei Kormányhivatal pedig későbbre ígért válaszokat feltett kérdéseinkre.

Közben sikerült lokalizálni a hölgy által közreadott képen látható füstöt, amely a dr. Kenessey Albert Kórház – Rendelőzintézetben működő Biohő KFT. kéménye. Ez a cég látja el melegvíz és fűtés szolgáltatással a kórház minden épületét, amelynek kazánjai állandó üzemben vannak. Kéri László, a társaság ügyvezetője az ipolyinfo.com-nak azt mondta:

A kéményből távozó vízgőz a hideg időben széles oszlopban emelkedik fel, ugyanúgy, mint a balassagyarmati szalagház társasháznál is lévő kéményből. Amíg a szalagházban a földgáz tüzelés miatt keletkezett meleg vízgőz henger távozik, addig a Biohő kéményéből a faapríték égése miatt alakul ki ugyanez.

Kéri László a fekete füstoszlop rejtélyét is elmagyarázta nekünk:

Ha valaki hajnalban, vagy reggel Nyugatról nézi a kéményünket, például a Szontágh utcából, a keleti horizontról emelkedő Nap hátulról világítja meg a sűrű vízgőz oszlopot, amin nehezen vagy egyáltalán nem jut át a fény. Azonban később, délután már a Nap állása miatt jól láthatóvá válik, hogy valójában fehér színű, ami nem füst, hanem tehát vízgőz.

A Biohő KFT. ügyvezetője hozzátette: a magyarországi levegőminőségi szabályozás a legtöbb Európai Uniós tagországéhoz képest szigorúbb, amely előírja az általuk működtetett rendszer öt évenkénti vizsgáztatását. Kéri elmondta: Balassagyarmaton legutóbb tavaly vizsgálták a levegőszűrő technológiát, amely megfelelt az elvárásoknak, és további négy évig érvényes minősítést kapott.