Hirdetések

Balassagyarmat polgármestere „biztos, ami biztos”, visszahozza a múltat, mert ha már van főispán, akkor annak lakása a vármegyeházán kell legyen, ahogyan régen is. Ezért hozzákezdenek egy lakás kialakításához, a most Salgótarjánban dolgozó főispánnak pedig döntenie kell.

Hirdetések

Szabó Sándor, aki korábban kormánymegbízottként volt ismert, a kormány döntése szerint ma már főispán, ahogyan a megyék vármegyékké változtak át. Nógrád prominens elöljárója ebben a minőségében először február 11-én, a Polgármesterek Bálján járt vármegyeházán, ott, ahol a történelem könyvek szerint elvileg dolgoznia kell. Csakhogy az épület nem Salgótarjánban, hanem Balassagyarmaton van. Csach Gábor polgármester – aki betegsége miatt nem tudott elmenni a bálra – megüzente neki, hogy örömmel gondoskodik arról azonnal, hogy itt tudjon lakni. A régi megyeszékhely-vitát súroló sztorit a most következő interjúban mi nem érintettük, inkább Nógrád egészének fejlődéséről és a jövőről érdeklődtünk Szabó Sándor főispánnál azon az estén.

Hogy érzi magát a Polgármesterek Báljában?

Tökéletesen érzem magamat annak ellenére, hogy egy kicsit zavarodott vagyok, mert nem vettem még részt ilyen rendezvényen! Korábban, amikor még kormánymegbízott volt a titulusom, valahogy elkerült engem ez, most, hogy főispán lettem, itt vagyok a vármegyeházán! Örülök ennek!

Túl azon, hogy jó a hangulat egy ilyen bálban, mi lehet a jelentősége ennek az eseménynek?

Én úgy látom, hogy ez a bál az itteni országgyűlési képviselő ötlete, aki összehívta a polgármestereket, hogy évente egyszer, a munkán túl szórakozni is tudjanak együtt. Nyilván, hogy egy főispánnak itt a helye! Ez természetes! Napi kapcsolatban vagyok a polgármester hölgyekkel és urakkal.

A bál megnyitóján történt egy humoros utalás arra, hogy talán közvetlenebbül is tudnak ma este ügyeket intézni a polgármesterek.

Nálam erről szó sem lehet, tudni illik én már kétszer jártam végig az önkormányzatokat a saját településükön, tehát én mindegyiket ismerem! Nyilván van egy-két kivétel, mert ciklus közben is vannak változások, de a mai este egy pozitív hozadék. Persze, mindig vannak aktuális ügyek, amikről most is lehet beszélgetni, de a meglévő személyes kontaktusnak köszönhetően a munkanapokon is gördülékenyen tudunk együtt dolgozni.

Szabó Sándor: Nógrád jövője a jó életminőséghez szükséges adottságokban van. (fotó: Lotharidesz Gábor/ipolyinfo.com)

Az országban úgy ismerik Nógrádot, mint a hely, ami mindenben utolsó. Ön szerint Nógrád vármegye lépett-e előre az utóbbi egy-két évtizedben annyit, hogy ezeket a negatív címkéket le lehessen venni róla?

Ennek azért vannak tényszerű okai, mert mi vagyunk népességben a legkisebbek az országban, és a vármegye területe is majdnem a legkisebb, hozzánk képest csak Komárom-Esztergom kisebb. De hát ezek adottságok, ezekkel együtt kell élni! Ezt a vármegyét keresztbe fűrészelte a történelem, mi ebben a speciális helyzetben kell tervezzük a jövőnket. Nyugat- és Kelet-Nógrád különbözősége, a Budapesthez való közelségünk, az itt élők szemlélete, szóval az adottságaink határoznak meg minket. A magam részéről csak a közigazgatásra vonatkozó rendszerben tudok gondolkodni, de már az is, hogy visszaállítottuk a hagyományos, régi, járási rendszert, azzal az állami közigazgatás is jobb lett. Egyébként meg kell jegyezzem, hogy ha nem is vagyunk gazdasági értelemben dominánsak, de jól tapintható előrelépés jellemzi a térségünket.

Adottságaink között erősnek látják a Nógrádon kívüliek is a terület nagy erdősültségét, összességében a természeti gazdagságot. Kelet-Nógrád országgyűlési képviselője nagyívű turisztikai fejlesztésekről beszél, Salgótarján vezetése szintén így gondolkodik a város jövőjéről, a Balassagyarmattól nem messze lévő börzsönyi térség pedig már most is felkapott. Mostanában sikk a környezetvédelem ügye. Meglovagolja ezt a hullámot Nógrád?

Húsz évvel ezelőtt én is arra gondoltam, hogy a turizmusban van minden jövőnk. Most nem így gondolom. Az élhető környezet sokkal fontosabb. Hiszen elsősorban arra kell gondolnunk, hogy akik itt élnek, azok mindennapjait, az itt lakók mindennapjait kell jobbá tenni! Azt szeretném, hogy ha Magyarországon és azon kívül is mindenki tudná, hogy Nógrádban élni jó! Nem azért, mert gazdag, meg sok a turista és a rengeteg a látványosság, hanem a mindennapjaink adottságai jók! Mert könnyű dolgunk van, ha ügyeket kell intézni, gyorsak és jól szervezettek tudunk lenni, míg más helyeken a feszültség, a sok várakozás és az időpazarlás a jellemző. Aki erre rádöbben, az fog rájönni Nógrád igazi értékeire!