Hirdetések

A Valentin nap a rendszerváltás után nőtte ki magát jeles nappá, egyike azon gyökértelen ünnepeinknek, amelyeket kereskedelmi megfontolásból a média segítségével emeltek fel a semmiből. Azonban ezen a napon nekünk nógrádiaknak van mit ünnepelnünk, báró Gyarmati és Kékkői Balassi Bálint végvári vitéz és költő névnapja ez. Az iskola után keveset hallunk róla, nekünk itt az Ipoly mentén tudnunk kell, hogy ő a magyar irodalom első klasszikusa.

Hirdetések

Ugyan közel félezer év telt el a születése óta, költészete ma is frissen hat, jól olvasható, élvezhető. 1554. október 20-án született Zólyom várában. A család birtokainak zöme Nógrád vármegyében és környékén volt, ezeket 1575-ben a török elfoglalta, a földbirtokosokat elűzte, és saját embereinek adta bérbe. Csupán a születésekor szerzett Liptóújvárt sikerült megtartania Balassinak, a költő szüleivel és Ferenc fivérével a 750 lakosú város melletti Hibbén, a családi kegytemplomban van eltemetve.

Zólyom várában született Balassi Bálint. (fotó: fb.com)

Ha megmaradtak volna a birtokai, valószínűleg akkor is végvári vitéznek áll. Ez akkor minden egészséges fiatal vágya volt. ezt az életérzést a költő így fogalmazta meg:

Az jó hírért, névért s az szép tisztességért

ők mindent hátra hadnak,

Emberségről példát, vitézségről formát

mindeneknek ők adnak,

A végvárak népének intelligensebb részéhez tartozott, féltucatnyi nyelven beszélt, kortársai szerint mindig elegánsan, tisztán öltözött, ápolt volt, s ezáltal kivívta az asszonyok rokonszenvét. Azonban ez kevés volt neki, többször került szorult helyzetbe, mert túl vehemensen udvarolt, időnként az erőszakoskodásig. Nagy szerelme, Losonczy Anna kezdeti bátorítás után kosarat adott neki, amit nehezen emésztett meg. Felnőtt életét a rokonokkal való pereskedés kísérte, amit kisebb csetepaték is tarkítottak. Féktelen természete miatt sok ellensége volt.

A teremtő rövidre szabta életét, mindössze 39 éves korában 1594. május 19-én Esztergom várának ostromakor, a gyalogos roham során mindkét combját átlőtték. Bár a seb nem volt halálos, a korabeli felcserek felelőtlensége miatt május 30-án iszonyú kínok között lehelte ki lelkét. Balassagyarmat viseli a nagyhírű család nevét, gimnáziuma a költő nevét vette fel, szobrot állított tiszteletére. Emlékezzünk rá a névnapján is, megérdemli!