Hirdetések

Tavasszal regionális versennyel adják át Nógrád vármegye első atlétikai centrumát, az eseményen helyiek bemutatója színesíti a programot. Már csak az a kérdés, hogy tényleg megfelelő helyre hozták-e a létesítményt.

A balassagyarmati Kovács Dusán az 1996-os nyári olimpián 400 méteres gátfutásban 11. helyen végzett – a városban lakók többsége még emlékezhet rá, hiszen edzője, Szabó Béla a város jól ismert középiskolai testnevelő tanára volt, klubja, a Vitalitás Sportegyesület pedig a vármegye egyik legnagyobb szervezeteként működik ma is. Dusán egy évvel később befejezte aktív sportolói életét, azóta pedig hasonló teljesítmény nem született a városban.

Sőt, a meglévő edzőpályából ipari park lett, utolsó emlékeit, a nagyligeti sportközpontot éppen most fogják eltűntetni. Iskolai keretek között ma még Fábián Gábor tanár edz diákokat, különböző számokban regionális és országos versenyeken is találkozunk általa felkészített díjnyertes sportolókkal.

Szó szerint a semmiből jött létre Balassagyarmaton a vármegye első atlétikai centruma, építését tavaly befejezték, idén tavasszal adják át. A létesítmény működtetése várhatóan a balassagyarmati önkormányzat városüzemeltetési társaságának dolga lesz; a Gazdasági, Műszaki Ellátó Szervezet igazgatója, Gaál Dénes röviden azt mondta: örül az új feladatnak, mert civilben azt a Talent 2019 Sportegyesületet (Talent 2019 SE) is segíti, amely az atlétikai centrum nyitóprogramjának szervezését kapta.

A Talent 2019 SE nevében Szabó Csaba, a balassagyarmati Dózsa György Általános Iskola igazgatója fejtette ki az ipolyinfo.com-nak, hogy nincs ok aggodalomra, a városi és térségi atlétika él, és jól van, csak a Dózsában hetven, versenyengedéllyel rendelkező diák tanul és edz.

Balassagyarmat vonzáskörzetében rengeteg tehetséges gyermek van, akiknek eddig nem volt lehetőségük megfelelő körülmények között atletizálni. Sportiskolai vezetőként mondom, hogy nagyon népszerű az atlétika, saját tapasztalatunk és statisztikáink mutatják, hogy a futás és az ugrás is kimondottan sokakat vonz, induló atlétikai csoportunkban jelenleg 30-40 diákunk van.

– állítja Szabó Csaba, hozzátéve: náluk és más gyarmati iskolában is számos kiemelkedő eredménnyel rendelkező diák tanul:

A legeredményesebbek a futóink, 3-6. osztály közöttiek rendszeresen versenyeznek diákolimpián, továbbá egy 8. osztályos fiú az, aki magasugrásban mutat reményteli eredményeket. Az a tény, hogy két éve folyik nálunk atlétika képzés, szerintem nagyon jó perspektívát mutat. És hozzá kell tegyem, hogy a Dózsán kívül a Kiss Árpád Általános Iskolában is szorgalmas munka folyik ezen a területen.

Szabó szerint az atlétikai centrum tavaszi megnyitása, vagyis az új infrastruktúra motivációként hat majd a sportolókra. A várhatóan népszerűbbé váló sportágakra pedig nekik is fel kell készülniük. Mint mondta: már most is vannak olyan, atlétikai végzettséggel rendelkezdő helyi pedagógus edzők, akik szívesen fognak munkát vállalni a gyermekek fejlesztéséért, de ugró és dobó számok esetében új kollégákat is toboroznak, elsősorban azokat keresik, akik a felsős korosztállyal dolgoznának együtt.