Hirdetések
Hirdetések
Hirdetések

Nem emlékszik semmire – állítja a 47 éves apa, aki a gyanú szerint megölte lányait, majd öngyilkosságot kísérelt meg. A Pest vármegyei vizsgálók vádemelést javasolnak.

Ahogy arról korábban többször hírt adtunk, állampolgári bejelentés alapján érkeztek járőrök 2022. május 26-án este egy aszódi társasház egyik lakásához, ahonnan a telefonáló furcsa szagot érzett kiáramlani. A járőrök a tűzoltók közreműködésével beléptek a sötét lakásba, ahol két holttestet találtak. Egy 14 éves lány az egyik, 16 éves nővére a másik hálószoba ágyában feküdt élettelenül.

A rendőrök kiderítették, a gyermekek Heves megyei lakóhelyükről 2022. május 20-án érkeztek láthatásra Aszódon élő édesapjukhoz. Az apa – 2022. május 20-áról 21-ére virradóra – álmunkban megölte lányait, majd a Heves megyei Adács településre autózott, postán feladta előre megírt végrendeletét, majd egy arra közlekedő mozdony elé lépve öngyilkosságot kísérelt meg. A helyszínről életveszélyes állapotban, mentőhelikopter vitte kórházba az akkor még ismeretlen személyazonosságú férfit, iratok ugyanis nem voltak nála. Hetekig nem volt kihallgatható állapotban, miután a Pest vármegyei nyomozók kiderítették, ki is ő valójában, folyamatosan rendőrök őrizték.

Fotó: police.hu

Míg az életes nyomozók a kezelőorvosi véleményre vártak, a kórházi ellátás ideje alatt minden fellelhető bizonyítékot összegyűjtöttek a gyanú erősítéséhez, majd a 25 nappal későbbi közléséhez.

Az aszódi lakást, valamint a férfi Adácson hagyott autóját érintő helyszíni szemle közel 24 órán át tartott. A folyamatosan érkező adatokat, információkat elemezték, értékelték, a lefoglalt bűnjeleket – többek között az elkövetéshez használt, nagyobbik lánya ágyában megtalált baltát, a lakásban talált összes kést, valamint otthoni naptárának bejegyzéseit (május 21: „End”) – megvizsgálták. Feltérképezték és időrendbe szedték L. Tamás mozgását, ezek alapján igyekeztek percről percre rekonstruálni a végzetes éjszaka és az az után történteket. Miközben a háttérben végzett nyomozói munka egy percre nem állt meg, minden nap gyanúsítotti kihallgatásra készülve indult. Arra azonban közel négy hetet várniuk kellett.

A férfi egészségi állapotában 2022. június 20-án állt be változás, a kórházból elbocsátották. Az ezt követő útja, a menetrend az előre meghatározottak szerint történt: rendőri kísérettel, bilincsben, vezetőszáron vitték a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság Róna utcai objektumának kihallgatójába.

Fotó: police.hu

Öt minősítő körülménnyel – előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több emberen, védekezésre képtelen állapotukat kihasználva – súlyosított emberölés bűntettével gyanúsították meg. L. Tamás nem tett panaszt a gyanúsítás ellen, ahogy vallomást sem, kérdésekre nem válaszolt.

A rendőrök kezdeményezték személyi szabadságának legszigorúbb korlátozását, amelyet a bíróság 2022. június 20-án elrendelt, a letartóztatás helyéül az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet jelölte ki.

Az azóta eltelt hónapokban a rendőrök minden olyan, a szakma előírásai szerinti nyomozási cselekményt elvégeztek, amely a vádképességhez elengedhetetlen. Szakértőkkel vizsgáltatták meg a lefoglalt eszközöket, anyagokat, de L. Tamásra is további igazságügyi szakértői vizsgálatok vártak.

A végzetes éjszakán L. Tamás bement már alvó lányaihoz. Először kisebbik gyermekével végzett, majd nagyobbik lányára sújtott le több baltacsapással, miután egy késsel megszúrta. Mindkét gyermek halálát vérvesztéses sokk okozta.

Forrás: youtube.com

Időközben az emberölés súlyosító körülményeit négyre apasztották (az ügy előre haladtával gyűlő információk alapján az aljas indokból történő elkövetés nem volt megállapítható), illetve L. Tamást büntetés-végrehajtási intézetbe vitték, tekintettel arra, hogy letartóztatása végrehajtási helyét a bíróság 2022 augusztusában megváltoztatta. Többször kihallgatták, ám minden alkalommal az állította: nem emlékszik a lakásában és az Adácson történtekre. Annyit mondott: „a gyerekeket nem akartam bántani”.

Az igazságügyi szakértők szerint a férfi a tette, illetve a vizsgálat időpontjában nem szenvedett kóros elmeállapotban. Szakvéleményükben kitértek arra is, az emlékezetkiesés nagy valószínűséggel a védekezés módjának tekinthető, nem szenvedett ugyanis olyan sérülést, amely károsította volna az emlékezeti funkciókat. Az orvosok számára sem szolgált tettére magyarázattal, a szakértői vizsgálatok alapján vélelmezhetően a válása miatt megélt kudarcok, sérelmek gerjedtek haragra, cselekedetét az elhúzódó frusztráció okozta dühös indulat motiválhatta.

Forrás: youtube.com

A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya L. Tamás ellen az előre kitervelten, különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére, védekezésre képtelen állapotukat kihasználva elkövetett emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást befejezte, az iratokat átadta az ügyészségnek.

Hirdetések