Hirdetések

A Balassagyarmati Járási Ügyészség fiatalkorúak ügyeivel foglalkozó ügyésze vádat emelt egy 26, egy 18 és egy 14 éves fiú ellen, akik nógrádi lakóhelyükön egy éjszaka  alatt több bűncselekményt is elkövettek.

Hirdetések

A vádirat szerint a három fiatal elhatározta, hogy egy hazai burkolólap gyártótól jelentős mennyiségű padlólapot lopnak el és értékesítenek. 2022 júliusának egyik éjszakáján bemásztak a cég telephelyére és közel 200 m2 csempét kihordtak a szomszédos füves területre.

A burkolólapok elszállítására egy közelben lakó férfi két, utcán parkoló személygépkocsiját akarták engedély nélkül használni. A járművek ajtajának zárjait megrongálták, az egyik műszerfalát megbontották és az elektromos rendszer működésbe hozásával próbálták beindítani az autót, azonban nem jártak sikerrel.

Kis idő elteltével a faluban sétálva találtak egy nyitott állapotú gépjárművet, beszálltak és a motorháztető felnyitása közben megrongálták a belső alkatrészeket is. Az autó elektromos csatlakozó vezetékét késsel elvágták, eltávolították a motortérből az akkumulátort, amit a legidősebb vádlott később hazavitt magával.

A lopással 1.277.213 forint, a rongálásokkal 287.040 forint kárt okoztak a sértetteknek.

Az ügyészség lopás bűntettével és jármű önkényes elvétele bűntett kísérletével vádolta meg őket. A büntetett előéletű legidősebb elkövetővel szemben 3 év szabadságvesztés és 3 év közügyektől eltiltás, a 18 éves fiúval szemben 180 óra közérdekű munka büntetés, míg a legfiatalabb társukkal szemben 1 év próbára bocsátás a vádirat úgynevezett „mértékes indítványa”, mely beismerésük esetén várhat rájuk. Emellett együttesen meg kell fizetniük összesen 108.142 forint bűnügyi költséget és a sértettek által bejelentett polgári jogi igényt is.

Az ügyben a Balassagyarmati Járásbíróság fog dönteni.