Hirdetések

Mégis van magyarázat a Balassagyarmati Járásbíróság egykori munkatársának felmondására. Eddig tisztázatlan volt, hogy a bíró távozott-e a munkahelyéről, vagy neki mondott fel néhai munkáltatója. Az Országos Bírósági Hivatal nem akart válaszolni, de most egy másik helyről érkezett reakció a megjelent hírre.

Hirdetések

Február 13-án felmentette őt a köztársasági elnök, majd február 19-én öngyilkos lett az a balassagyarmati bírósági bíró, akinek távozása miatt és öngyilkosságának vélt hátteréről számos találgatás kezdődött el. Az Országos Bírósági Hivatal közleménye sem segítette a tisztázást, ezt követően a Balassagyarmati Törvényszék sajtószóvivője is megszólalt már.

Dr. Lajkó Péter az ipolyinfo.com részére megküldött közleményében elmagyarázta, hogy a köztársasági elnök által aláírt, bíró felmentéséről szóló határozat szövegében olvasható, „szolgálati viszonyának jogellenes megszüntetése” a kapcsolódó törvény sajátos fogalmazása ellenére nem utal arra, hogy a Balassagyarmati Járásbíróság kezdeményezte volna a bíró felmentését.

A sajtószóvivő magyarázata szerint

A Köztársasági Elnök határozatában megjelentekkel kapcsolatban eligazítást a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény 92. §-a ad, amely szerint a szolgálati viszony jogellenes megszüntetésének az minősül, ha a bíró azt lemondás nélkül vagy az irányadó felmentési idő lejárta előtt – egyoldalúan – szüntette meg.

A néhai bíró tettének okáról továbbra sincs biztos információ. Úgy tudjuk, belső konfliktusok és magasabb munkahelyi pozíció betöltésére való törekvésének sikertelensége vezetett ahhoz, hogy múlt vasárnap önkezével vetett véget életének. Lajkó Péter utóbbi kapcsán azt írta:

A Balassagyarmati Törvényszéken és járásbíróságain a közelmúltban nem volt kiírva és nem is volt folyamatban olyan vezetői, vagy bírói pályázat, amelyre volt kollegánk pályázatot nyújtott be.

A bíró halálának körülményeit jelenleg is vizsgálja a rendőrség.

Hirdetések