Hollókõ, 2021. április 1. A hollókõi néptánccsoport tagjai palóc népviseletben locsolkodnak a hollókõi ófaluban tartott sajtórendezvényen 2021. április 1-jén. A településen a járványügyi helyzet miatt nem rendezik meg a húsvéti fesztivált. MTI/Komka Péter
Hirdetések

Négynapos lesz idén a Hollókői Húsvéti Fesztivál; a Nógrád megyei világörökségi faluban már péntektől várják a vendégeket folklórprogrammal, palóc gasztronómiával, népszokásokkal, locsolkodással, koncertekkel, családi és gyermekprogramokkal – tájékoztatta az MTI-t a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kedden.

Hirdetések

Kelecsényi Péter úgy szerint az UNESCO Világörökség részét képező Ófalu 67 piros cserepes műemlék háza leginkább egy szabadtéri múzeumra emlékeztet azzal a különbséggel, hogy Hollókő élő, működő falu, melynek lakói húsvétkor magukra öltik híres, színpompás népviseletüket, és életre keltik a magyar húsvéti népszokások legjavát. Idén csatos üvegbe zárva haza is lehet vinni a Hollókői Locsolóvizet – jegyezte meg.

Kelecsényi Péter ismertette:

a húsvéti hagyományok eltűnőben lévő kulturális értékeink közé tartoznak, ám Hollókőn ezeken a napokon megtalálható mindaz, ami a magyar ünnepet jellemzik.

A nagypénteki ingyenes napon lesz kézműves kirakodóvásár a Petőfi úton, több helyszínen tojásfestés, a Látogatóházban archív képeket és filmeket vetítenek, és felelevenítik a hollókői böjti szokásokat.

Szombaton gasztronómiai és hagyományőrző programok zajlanak az Ófalu udvaraiban, lesz tánctanítás a Nógrád Táncegyüttessel, kereplőzés, szilvásgombócfőzés, 16 órakor tartják a nagyszombati vigíliát.

A Pajtaárok színpad ad helyet este a Keleti Szél Zenekar koncertjének és középkori táncházának, vendégük Méry Rebeka lesz.

Vasárnap lesz a húsvéti szentmise és a feltámadási körmenet, majd táncház a Nógráddal és a Fonó Néptáncegyüttessel. Fellép továbbá a Dűvő zenekar és a Kerekes Band.

Hétfőn a szentmise után lesz a húsvéti locsolkodás a templomnál és az alsó kútnál, a színpadon a Parno Graszt ad koncertet.

Hirdetések