Hirdetések

Több mint száz éve hordott viseleteket vittek színpadra szombaton este Balassagyarmaton, ahol a palóc ruházat gazdagságát mutatták be, miközben arról tanakodtak színpadi szakértők, hogy ezek nem a múlt darabjai, hanem a jelen lehetőségei. A közönség rajongott a programért, büszke falusiak és fiatal városiak is felvonultatták a palócság gazdagon díszített ruházatát.

Mint ha szabadtéri múzeumba váltottak volna jegyet a közönség tagjai, a Madách-szobor parkjában lévő fák alatt a régmúlt palóc népviselet darabjait láthatták tegnap este. Azonban a program csak részben szólt az akkori viselet felvonultatásáról, közben a színpadon szakértők elemezték a korszak ruházatának sajátosságait, és arról beszéltek, hogy a hagyományőrzésen a kortárs divat már túllépett és elkezdte használni a régi darabokat a jelenben.

(fotó: Fenyőházi Gergő/ipolyinfo.com)

Az esemény vendége volt Csalár Bence balassagyarmati kortárs divatszakértő, aki maga is azt hangsúlyozta: a népművészet nem egy letűnt kor emléke, hanem lehetőség a divat forradalmi megújítására.

A fenntartható divat fontos része a hagyományőrzés. Az éppen aktuális fashion revolution irányzat lényege a fenntarthatóság és a transzparencia, azon belül pedig misszióként határozták el, hogy a kézimunka és a hagyományőrzés bemutatható legyen a kortárs divatban. Nagyon jó látni, hogy vannak magyar tervezők, akik amellett, hogy figyelnek a régi értékek megőrzésére, át is emelik a kortárs divatba, de úgy, hogy nem érzi az ember azt, hogy letuszkolják a torkán.

– mondta a balassagyarmati divatszakértő.

(fotó: Fenyőházi Gergő/ipolyinfo.com)

Csalár Bence hozzátette: sokan abban a tévhitben élnek, hogy a népművészet csak a konzervatív emberekhez szól, holott minden magyar emberé ez a kultúra, főként azé a közösség, amelynek viseletei azonosítanak egy-egy tájegységet is, így például a palócságot.