Hirdetések

A trianoni békeszerződés miatt 1920-ban szétszakított Magyarország egy-egy darabját varrná össze Balassagyarmat és Ipolyság. A két vármegyeszékhely a múlt eredményeire építve keresi a lehetőségeket arra, hogy a térségekben élők számára magasabb minőségű szolgáltatásokat tudjanak adni.

A békediktátumként emlegetett trianoni békeszerződés aláírása magyar településeket és magyar családokat szakított el egymástól, annak hatását máig sem tudják kiheverni az érintettek. A szerződésnek gazdasági vonatkozása is van, erről beszélt Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere a békeszerződés aláírásának évfordulójára szervezett városi megemlékezésen. Példaként említette, hogy a határfolyóvá alakított Ipoly, és az ezáltal határvárossá lett Balassagyarmat hosszú időre elveszítette vonzáskörzetének jelentős részét, vagyis azt a piacot, amely befolyásolta a település fejlődését, központi szerepét is.

Csach szerint Magyarország Európai Uniós tagsága és a schengeni egyezmény légiesítette az országhatárokat, így megadatott a lehetőség a szétszakított területek újbóli egyesítésére. Így talált egymásra Balassagyarmat és Ipolyság, a két, egymáshoz közeli Ipoly-parti város. A balassagyarmati polgármester azt mondta:

Hidak épülnek, s az együttműködés nemcsak az országok, de a települések között is megkönnyíti a közeledést. Nagy örömömre szolgál, hogy a mai tragikus emlékezést meg tudjuk édesíteni Ipolyság és Balassagyarmat városok, a történelmi Hont és Nógrád Vármegyék egykori székhelyeinek együttműködési megállapodásának aláírásával.

Zachar Pál, Ipolyság polgármestere már azt is megnevezte, mely témákat szeretné előtérbe helyezni az együttműködés során:

Az egyik a közúti és vasúti fejlesztések köre, a másik pedig az egészségügy kérdése, mert ez az, amiben óriási nagy hiányosságok vannak. Az, hogy határ menti településekként nem tudjuk megosztani a szolgáltatásainkat egymással, az a befektetett pénzek hasznosulását tartja vissza. Ehhez mindenképp országos szintű jogszabályok módosítása kell, de minden helyben kezdődik, meg kell mutatnunk, hogy mit akarunk, hová akarunk eljutni és partnerségben képzeljük el a térségfejlesztést.
Csach Gábor Balassagyarmat polgármestere és Zachar Pál Ipolyság polgármestere az együttműködési megállapodás aláírásának pillanatában 2023. június 3-én Balassagyarmaton. (fotó: Házy Attila/ipolyinfo.com)

Balassagyarmat polgármestere a színpadon elmondott beszédében végszóként azt kívánta: az Ipoly-menti közösségek együttműködése „méretes halakat” teremjen, hogy évtizedek múltán ne csak az idő múlása legyen egyetlen felmutatható örökségünk, hanem az újra virágzó palóc vidék felemelkedése.