Hirdetések

Négy ország részvételével elkezdődött a Derelye Fesztivál Ilinyben. Az alig több mint száz fős falu létszáma ezen a hétvégén két-háromszor több, sokan látogatnak ki cikkünk megjelenésekor, szombaton délután a rendezvényre.

Nagyon várták a visszatérést – ezt mondták az ipolyinfo.com riporterének azok a lengyelek, akik Iliny testvértelepüléseként már csütörtökön este megérkeztek Magyarországra. Mariusz Walachnia, Blizyn polgármestere röviden annyit mondott: mindenki boldog, hogy itt lehet most és együtt ünnepelhet a helyiekkel!

A koronavírus járvány rövid időre minden közösségi programot felszámolt, de most ismét itt a lehetőség, hogy jól érezzük magunkat

– ezt már Iliny alpolgármestere mondta csütörtöki pohárköszöntőjében az Idősek Klubjában. Veres Béláné a vendégeket arra biztatta, hogy térjenek vissza régi énjükhöz, felejtsék el a rosszat és mulassanak kedvükre!

A biztatás jól sikerült, a mai Derelye Fesztiválon a külföldi vendégek mellett a környékbeli települések képviselői is feladatként kapták a helyi étek elkészítését, a zsűri pedig értékelte az elkészített finomságokat.

Nem tudtuk meg, hogy palackozott cseh sör is a derelye hozzávalói közé tartozik-e. (fotó: Litavszki Fanni/ipolyinfo.com)

A főzőversenyen részt vett Iliny, Csesztve, Nógrádmarcal, Szlovákgyarmat (Szlovákia), Leszenye (Szlovákia), Ipolyszécsénke (Szlovákia), Blizyn (Lengyelország) csapata. A hosszú kóstolások után a zsűri a lengyelek derelyéjét ítélte a legjobbnak.

A Derelye Fesztiválon az összes elkészített versenyderelye megkóstolható, továbbá sztrapacskát és laskát is kínálnak, a büfében pedig mindehhez ital is vásárolható a nyárias időben.