default
Hirdetések

A feliratozással elkészült a balassagyarmati belvárosban álló egykori Gansel ház felújítása, és a mellette lévő Heksch palota homlokzatának helyreállítása is. Az épületeket néhány év alatt, több ütemben renoválták, mostantól főképp közösségi programok helyszíneként működnek tovább.

A balassagyarmati önkormányzat tulajdonában álló ingatlanok felújítása 2018-ban kezdődött, amikor a városvezetők elhatározása alapján fiatalok pályakezdését támogató ingyenes lakhatási programot indítottak itt. Tizenegy leromlott állapotú emeleti lakást újítottak fel, amiket pályázaton ingyenes használatra adnak át a jogosultaknak, két évre. A lakók dolga csak a rezsiszámlák fizetése.

A Gansel ház udvara 2018-ban. (fotó: Balassagyarmat Város Önkormányzata)

A földszinten közösségi teret alakítottak ki, míg az udvart kis létszámú rendezvények szervezésére ajánlották fel. Azonban a házak homlokzatára már nem volt pénz, de négy évvel később, azaz idén már azt is megoldották.

Térzene a Gansel udvarban 2022. augusztus 10-én. (fotó: Lotharidesz Gábor/ipolyinfo.com)

Júniusban néhány hétre építési állványokkal takarták el a két ház arcát, hogy a szükséges munkák elvégzésével megfiatalítsák az épületeket. A Heksch ház szürke színt kapott, a barnára festett épületre pedig a hely nevét is felírták július 21-én reggel: Gansel udvar.

A Gansel és a Heksch épületek a felújítás után, 2023. július 21-én. (fotó: Házy Attila/ipolyinfo.com)

Csach Gábor polgármester az ipolyinfo.com érdeklődésére arról beszélt, hogy a megtörtént felújítások nem csak szükségszerűek, hanem tiszteletadás azok számára is, akik Balassagyarmat belvárosát több száz évvel ezelőtt ilyen szépnek alakították ki.

Folyamatos törekvésünk, hogy minden építő szándék támogatható legyen, és jól érezzék magukat az itt lakók. A belvárosban a főtér kialakításával együtt felújíttattuk a Jánossy Képtárat, megújíttattuk a Vármegyeháza homlokzatát, a régi pártház kinézete megváltozott, valamint a régi takarékbank, ami most többek között virágüzletnek ad helyet, és az azzal szemben lévő Gansel udvar és a Heksch palota is szép lett.

– közölte a polgármester, aki ehhez hozzátéve sorolta:

A belváros szűk környezetében maradva most a Palóc Ligetben folynak rekonstrukciós munkák, továbbá a Gregori Park kivitelezése is folyamatban van, ezeket legkésőbb ősszel veheti birtokba a város lakossága.

Balassagyarmat más pontjain közben felújítottak egy sétányt, továbbá az északi városrészben egy gyalogos és kerékpáros ösvényt is hamarosan befejeznek.