Hirdetések

A rétsági rendőrök Drégelypalánk külterületén, a magyar-szlovák határ közelében fogták el a menekülő embercsempészt és a 7 migránst.

A Rétsági Rendőrkapitányság járőrei a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály jelzése alapján 2023. augusztus 25-én 13 óra 45 perckor a 2-es számú főúton akartak intézkedés alá vonni egy magyar hatósági jelzéssel ellátott személygépkocsit. A jármű vezetője a rendőri jelzés ellenére nem állt meg, hanem megkísérelt az egyenruhások elől kereket oldani és Drégelypalánk felé vette az irányt. A sofőr nem véletlenül menekült az egyenruhások elől, hiszen a járműben 7 fő illegális migránst szállított, akikkel a község határában a földúton az autóból kiszálltak, majd a határ irányába futni kezdtek. A Rétsági Rendőrkapitányság és a Készenléti Rendőrség egységei a jármű szír vezetőjét – zsebében az autó indítókulcsával -, valamint a migránsokat is elfogták, ezzel megakadályozták azt, hogy az embercsempész Magyarország területére jogellenesen érkező külföldieknek segítséget nyújtson a magyar-szlovák államhatár illegális átlépéséhez.

A külföldiek sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták.

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályának munkatársai a 28 éves szír állampolgár ellen embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt eljárást indítottak, őrizetbe vették és előterjesztést tettek az ügyészségen letartóztatásának indítványozására. A nyomozók a bűncselekmény elkövetéséhez használt járművet lefoglalták.

A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében a rendőrök visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Fotó: police.hu