Hirdetések

A magyar-szlovák határátkelőhelyen fogták el a rendőrök azt az ukrán embercsempészt, aki egy személyautóban összezsúfolva 10 fő migránst szállított.

A Rétsági Rendőrkapitányság járőre 2023. augusztus 30-án a hajnali órákban Parassapuszta – Hont határátkelőhelyen – közös szlovák magyar szolgálat ellátása során – szlovák munkatársával együtt vont ellenőrzés alá egy magyar hatósági jelzésű személygépkocsit és annak 37 éves sofőrjét. A jármű átvizsgálása során az intézkedő egyenruhások összezsúfolódva az utastérben 8 fő migránst találtak, míg a csomagtartóban további 2 fő külföldi tartózkodott, akik sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták.

A rendőri intézkedés megakadályozta azt, hogy az ukrán állampolgárságú férfi Magyarország területére jogellenesen érkező külföldieknek segítséget nyújtson a magyar-szlovák államhatár illegális átlépéséhez. A Rétsági és a Balassagyarmati Rendőrkapitányság munkatársai az embercsempészt és a 10 fő, magukat szírnek valló külföldit elfogták és előállították.

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályának munkatársai a 37 éves ukrán állampolgár ellen csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt eljárást indítottak, őt őrizetbe vették és előterjesztést tettek az ügyészségen letartóztatásának indítványozására. A nyomozók a bűncselekmény elkövetéséhez használt járművet lefoglalták.

A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében a rendőrök visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.