Hirdetések

Az időjárás előrejelzések szerint a napokban kiadós csapadék okozta barátságtalan időjárásra borús, esős, szeles napokra van kilátás Nógrád vármegyében, amely jelentősen nehezíti a biztonságos közlekedést.

A balesetek elkerülése érdekében fontos, hogy mindenki alkalmazkodjon a megváltozott körülményekhez és az időjárási-, látási- és útviszonyokat figyelembe véve, körültekintően vegyenek részt a forgalomban.

Fontos, hogy csak megfelelő műszaki állapotú járművel induljanak útnak! Fordítsanak kiemelt figyelmet a járművük gumiabroncsainak állapotára, a világító berendezéseinek működésére, az ablaktörlő lapátok és az ablakmosó folyadék minőségére, illetve elindulás előtt a szélvédők és tükrök csapadék-, és páramentesítésére.

Esős időszakban csökken a látótávolság és a csúszós utakon megnő a féktávolság, ezért különösen fontos a megfelelő követési távolság és a jármű sebességének helyes megválasztása. Lehetőleg kerüljék az előzést, vegyék fel a forgalom dinamikáját, még akkor is, ha azt esetleg lassúnak tartják! 

A kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket fokozott óvatossággal közelítsék meg, vezessenek lassabban, körültekintőbben! A hosszabb féktávolság miatt jóval korábban kezdjék meg a lassítást, ha olyan gyalogost látnak, akinek az úttesten való áthaladására számítani lehet!

A nagy mennyiségű eső és az úttestre kerülő falevelek miatt az útburkolat felülete csúszóssá válik, ezen túl a felüljárókon, a hidakon, továbbá az erdősávval védett útszakaszokon az átnedvesedett falevelek miatt fokozottabban kell számolni az úttest csúszósságával. Ilyen helyeken kellő időben csökkentsék járműveik sebességét és kerüljék a meggondolatlan, gyors kormánymozdulatokat.

Gyalogosok esős időben fordítsanak kiemelt figyelmet láthatóságukra és számítsanak arra, hogy a vizes, nedves aszfalton a hosszabb fékút miatt a járművek nehezebben tudnak megállni.

Kérjük a gyalogosokat, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhelyhez érve alaposan nézzenek szét, és még az úttestre lépés előtt győződjenek meg arról, hogy biztonságosan át tudnak-e kelni az úttesten.

Az esős időben viselt sapka, kapucni, a nyitott esernyő akadályozhatja a teljes, 180 fokban történő szétnézést, így legyenek különösen körültekintőek az úttesten való áthaladáskor! Legyenek tekintettel a megváltozott időjárási körülményekre és a szokásosnál jóval óvatosabban közlekedjenek!