Hirdetések

A Rétsági Rendőrkapitányság nyomozói vádemelést javasolnak a Mátrix Projekt keretében gyanúsítottként kihallgatott nő ügyében, aki gondatlansága miatt bűncselekményt követett el.

A Kecskeméti Rendőrkapitányságon 2023 áprilisban indult büntetőeljárás ismeretlen elkövető ellen, aki önmagát banki alkalmazottnak kiadva telefonon felhívott egy tiszaalpári nőt. Netbank hozzáférési kódot csalt ki a feljelentő számlájához, amelynek felhasználásával a sértett tudta és beleegyezése nélkül kétmillió forintot utalt át egy 42 éves nógrádi nő folyószámlájára. A nógrádi nőt ugyanaz az elkövető telefonon felhívta azzal a legendával, hogy nyereményjátékon pénzt nyert, ezért ha megadja bankszámlaszámát, egy nagyobb összeget utalna arra, amellyel az a dolga, hogy a pénzt továbbutalja egy általa megadott folyószámlára. A 42 éves nő gyanútlanul teljesítette az egyéni bankszámlájára valóban megérkezett milliós utalás továbbítását nem gondolva arra, hogy cselekményével folyószámláját rendelkezésre bocsájtotta és közreműködött a más által elkövetett, büntetendő cselekményből származó vagyon elidegenítésében, amellyel gondatlanságból pénzmosás vétségét követte el. Vagyonvisszaszerzés keretében a nyomozó hatóság az utalási célszámláról 1 805 935 forintot foglalt le.

A nyomozó hatóság az ügy vizsgálatát befejezte, és az iratokat a napokban vádemelési javaslattal küldte meg az ügyészségnek.

A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online térben elkövetett csalások felderítésére. A bűncselekmények megelőzéséről bővebb információkat, aktualitásokat, megelőzési tippeket a KiberPajzs oldalán olvashatnak.