Hirdetések

Nógrádmegyer településén is hasonló módon őrzik a Palóc hagyományokat, mint a környező településeken, ezért határozott úgy a Nógrádmegyer Hagyományaiért és Turisztikájáért Egyesület, hogy pályázatot nyújt be a Palóc hagyományok megőrzése érdekében a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. Az egyesület 150 millió Ft vissza nem térítendő támogatást kapott.

Nógrádmegyer Hagyományaiért és Turisztikájáért Egyesület pályázatot nyújtott be a TOP-1.2.1-16 Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés tárgyú felhívásra 2019.12.13-án. A támogatást az Egyesület elnyerte és támogatói szerződést kötött TOP-1.2.1-16-NG1-2019-00014 azonosító számon. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg, tárgya pedig: Interaktív Palóc hagyományokat bemutató hagyományőrző ház építése Nógrádmegyer településen. A projekt keretében egy rendezvényház kerül kialakításra, amely nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az Egyesület a hagyományőrző tevékenységét magasabb fokon legyen képes űzni. A projekt keretében a rendezvényházban egy interaktív hagyományőrző egység került kialakításra, ahol okos eszközök igénybevételével képi, mozgó, illetve hanganyagokat is megtekinthetnek a rendezvényházba látogatók, illetve Palócfölddel kapcsolatos kvíz is várja őket. Ezen túl a projekt keretében több garnitúra hagyományos, kézzel varrt palóc ruha is beszerzésre került, így a fejlesztés eredményeként hagyományőrző rendezvények megtartására is lehetőség van.

A projekt a megvalósulást 2023.12.31.-én érte el, így a fenntartási időszak megkezdődött, amely keretében megnyitotta kapuit a helyszínre látogatók előtt! Ünnepélyes átadás is várható majd 2024. tavaszán zenés és táncos programmal összekötve.