Hirdetések

Tovább bővül a károsulti kör a 2022-ben kirobbant balassagyarmati, milliárdos értékű bróker-ügyben. Miközben a rendőrség széles körből gyűjti a tanúvallomásokat, az ipolyinfo.com is több új részletet ismer meg a témában. Az egyik érintett szerint a csalás módszerének számos eleme egy filmből való.

Jól jövedelmező tőzsdei ügyletre hivatkozva kért pénzt számos balassagyarmati magánszemélytől és vállalkozótól az a 44 éves férfi, akit városszerte jól ismernek. A köztiszteletben álló család „bróker” gyermeke sokakban ébresztett bizalmat hosszú évek során ahhoz, hogy nagy összegeket kérjen és kapjon. A szerkesztőségünk által megismert károsultak mindegyike egyetért azzal, hogy nem csak a személyes ismeretség, hanem a kifelé mutatott anyagi jólét is elhitette velük, hogy érdemes vele tőzsdézni.

Senkit sem tudok, aki ma már valóban azt állítja, hogy ez tényleg tőzsdei befektetés volt

– mondta az ipolyinfo.com által megismert legújabb károsult, aki több mint 20 millió forintot adott a brókernek vélt férfinak. Az ügy még általunk is nyomon követhető elemei sem tőzsdei befektetésről árulkodnak: az ipolyinfo.com irodájában többen is kölcsönszerződéseket mutattak be, amik különböző mértékű kamatokkal terhelt visszafizetésekről szóltak, de azok sosem teljesültek.

Csak meg kell nézni a Wall Street farkasát, a filmben minden benne van, amit erről a gyarmati emberről el lehet mondani

– állítja teljes komolysággal a szerkesztőségünkben járt egyik károsult, aki meggyőződése szerint a csalássorozat az elejétől a végéig az ismert amerikai filmben is látható módon professzionálisan felépített színjáték.

Furcsa volt, hogy kölcsönszerződést íratott alá, amiben egy szó sem volt bróker ügyletekről. Azzal magyarázta ezt, hogy külföldi tőzsdére vinné, és csak kölcsönként tudja ezt megtenni. Elhittem, ahogy sokan mások is. Néhány milliót adtam át neki az elején készpénzben, és azt mondta, hogy ez nem nagy összeg, a karórája többet ér, de nem gond, ez is kamatozni fog. Meggyőző volt, mert néhány hónappal később ő maga jelentkezett azzal, hogy a kamatot ki akarja fizetni, de mivel nem volt szükségem rá, ezért megegyeztünk, hogy hozzáteszi az eredeti összeghez és annál jobban fogok járni később.

Azonban olyanok is voltak, akik esetében már a kamatfizetés szándékáig sem jutott el a tettes, semmit sem adott vissza. Sőt, ennél nagyobb összegeket is átvehetett: úgy tudjuk, az egyik vállalkozó 300 millió forintot szerződés nélkül igyekezett gyarapítani nála.

Az egyik kölcsönszerződés a sok közül. (forrás: ipolyinfo.com)

Informátorunk állítása szerint nem bróker tevékenységből származott az elkövető pénze, hanem

a megtévesztett ügyfelektől szerzett vagyonból próbált időnként egyeseknek fizetgetni, de valószínűleg a tettestársai nyújthattak be olyan számlát, aminek kifizetése után már képtelen volt finanszírozni a piramisjátékot.

Vagyis úgy tűnik, kizárható, hogy a „bróker” egyedül dolgozott, egy praxisától megfosztott budapesti ügyvéd is állhat a háttérben, aki értelmi szerzője lehet a teljes csalássorozatnak – állítja egybehangzóan több forrásunk is.

Kiderült az is, hogy ugyanez a balassagyarmati brókernek nevezett férfi már a kétezres évek végén is hasonló ügyletekkel próbálta előnyös lehetőségként bemutatni tevékenységét, amit először Nógrád megyei ismerősein tesztelt, majd az ország nagyvárosaiban is maga számára sikeresen indított el.

Az ügy jelenleg is nyomozati szakaszban tart, a gyanúsított miután 2022 tavaszán feladta magát a balassagyarmati rendőrségen, szabadon várja a fejleményeket.