Hirdetések

Ragyogó napfény, nyolc fokos levegőhőmérséklet és négy fokos víz várta az idei versenyzőket Balassagyarmat fürdőtavánál az idei Bátrak úszásán. Az enyhe időjárás ellenére is befagyott a nyírjesi tó, 8-10 centis jeget vágtak fel a speciális mentők ahhoz, hogy úszni tudjanak benne. Mindenki megúszta.

Minden évben megtelik a fürdőtó partja Balassagyarmaton, ahol talán idén voltak eddig a legtöbben: a becslések szerint akár háromszáz ember is összegyűlt megnézni a jeges vízben úszást. A regisztráció és az orvosi vizsgálatok együtt annyi időt vettek igénybe, hogy késéssel kezdődött a program – sokan akartak bizonyítani. Medvácz Eszter koordinátor szerint messzire megy a különös megmérettetés híre.

Az előnevezéssel gyorsítottuk a regisztrációs folyamatot, de itt, a helyszínen is fogadtuk az indulókat. Összesen ötvenen jelentkeztek és mindannyian leúszták az ötven méteres távot. Ennyien még nem voltak a vízben január végén.

A négy fokos vízbe csak akkor érdemes bemenni, ha előtte átmozgatja mindenki a testét, mert a hideg sokkolhatja a szervezetet – mondta a felkészülésben segítséget nyújtó Borda Zsolt személyi edző, aki közvetlenül a rajt előtt melegített be az úszókat. Hozzátette: komoly akarat és elszántság kellett már szellemileg is azoktól, akik úgy döntöttek, hogy a vízbe vetik magukat, az én dolgom, hogy ebben megerősítsem őket.

A partra érkezés pillanata a 2024. évi Bátrak úszásán Balassagyarmaton. (fotó: fb.com)

Az Ipoly-völgyi Különleges Mentők csapata a vízben végig kísérte az öt fős turnusokban indult úszókat, ezzel is erősítve a biztonságos teljesítést. A program végén az ötven méteres úszás résztvevőit a szervezők gulyáslevessel vendégelték meg az új látogatóközpont fűtött helyiségében.

Az eseményt a Civitas Fortissima ünnepség részeként rendezték meg, az úszók ezzel is tisztelegtek az 1919-es balassagyarmati város- és honmentő harcok hősei előtt.