Hirdetések

Már évek óta nem működnek azok a kórházi rendelések, amiknek hírét tegnap szellőztették meg az országos médiában is – ez derült ki a balassagyarmati egészségügyi tanácsnok által adott interjúból. Utánajártunk, hogy ki mond igazat.

Január 29-én a nap híreként robbant, hogy országszerte több kórházban is leálltak egyes szakrendelések, többek között a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézetben sem érhető el már néhány szolgáltatás. A Nemzeti Népegészségügyi Központ Egészségügyi Igazgatási Főosztálya (NNGYK) január 26-án tette közzé az erről szóló határozatot, amiben azt írják, hogy a balassagyarmati kórház helyett január elejétől szakemberhiány miatt négy szakma esetén Salgótarjánba, vagy Pásztóra kell járni.

Felhívtuk Balassagyarmat frissen kinevezett egészségügyi tanácsnokát, a városi és a vármegyei kórház korábbi igazgatóját, dr. Szabó Gézát, aki egy hónapja kapta feladatként az önkormányzattól, hogy segítsen az egyre problémásabb gyarmati kórháznak szakmai kapcsolataival. A tanácsnok szűk szavúan nyilatkozott és azt mondta:

Január 2-án kórházi dolgozói értekezlettel kezdtük meg a közös munkát és állandóan egyeztetünk, felmérjük a kialakult helyzetet és tárgyalunk. A tegnapi hír kapcsán azt kell mondjam, hogy adminisztratív hiányosságról van szó, ezeket a korábbi kórházvezetőnek már el kellett volna végeznie, új ellátási hiányosságok nincsenek.

Dr. Szabó Géza egészségügyi tanácsnok hozzátette: a tegnap megjelent hírekben lévő kórházi szolgáltatások már január előtt sem voltak elérhetők.

Utánajártunk, hogy az állítás valóban helytálló-e, páciensként érdeklődtünk a dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézetben, ahol szájsebészetre jelentkeztünk be. A betegirányításon csodálkoztak kérdésünkön és azt mondták, hogy

a szájsebészeti ellátás legalább másfél éve nincs már a kórházban.

Ehhez hasonlóan az említett november végi polgármesteri kutatásban is említik a többi szakmahiányt, csakhogy azokról a kórház akkor nem tájékoztatta az NNGYK-t, ezt a mulasztást pótolta hivatalosan a már frissen megbízott igazgató Dr. Fazekas Ágnes.