Hirdetések

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Karának munkatársai geoinformatikai bemutatót és játéknapot szerveztek a balassagyarmati Kiss Árpád Általános Iskola diákjai részére. A szakemberek a tanulóknak elmondták, hogy a drón játékra is megfelelő, és fontos napi feladatok elvégzésére is jól használható eszköz, ami segítheti a jobb és kényelmesebb életet.

Szinte minden műszaki üzlet forgalmaz már játékdrónokat, amelyek éppen arra megfelelők, hogy használatuk során megtanulja bárki azok kezelését. Azt követően egy hasonló, ám professzionális pilóta nélküli repülő eszköz irányítása magabiztosabban kezdődhet el, ami rengeteg érdekes munka elvégzésére lehet alkalmas – magyarázta a drónok mindennapi hasznát Hajdú Edina, az egyetem Térképtudományi és Geoinformatikai Intézetének előadója a balassagyarmati általános iskolában szervezett bemutatón.

Precíziós leszállás a kijelölt területre. (fotó: Fenyőházi Gergő/ipolyinfo.com)

Mi is nagyon sok kutatást végzünk ezekkel az eszközökkel, én fotós kamerával dolgozok, amivel szép felvételek készíthetők olyan helyekről és magasságokból, ahová ritkán juthatunk el, de LiDAR távérzékelő rendszert is lehet rátenni a drónra, ami pontfelhőt készít például egy helyszínről, amiből aztán 3D modellek, ortomozaikokat, amik a térfinformatikához szükséges pontos adatokat állítanak elő.

– ismertette a drónos munkák széles lehetőségét Hajdú Edina.

A Kiss Árpádos diákok emellett a mobiltelefonok tájékozódásra alkalmas szoftvereit tanulmányozták. Az iskola udvarán a megadott GPS koordinátákon elhelyezett betűket gyűjtöttek össze a tanulók, akik további feladata volt, hogy egy értelmes magyar szót alkossanak azokból.