Hirdetések

Pozíciókért folyó háttéralkuk és pártpolitikai megállapodások jellemzik a hazai ellenzéki politizálást, miközben a sikerhez terepmunka is szükséges, amit megspórolnak a pártok – többek között ezzel indokolta a Párbeszédből távozását a salgótarjáni Berki Sándor, aki 2022-ben pártlistáról jutott be az Országgyűlésbe.

Az országgyűlési képviselő a Párbeszédből történő kilépését 2024 áprilisában jelentette be internetes fórumán, azonban a párt levelezéséből nyilvánosságra került adatok alapján azt már sokkal korábban megtette: a 2023. november 30-án Salgótarjánban kelt dokumentum szerint azonnali hatállyal és indoklás nélkül kérte a párttagság megszüntetését. A politikus később azt mondta: nem akarta megzavarni a párt működését, ezért halasztotta el a bejelentést tavaszra.

Berki egy ideje attól tart, hogy kirekesztik őt a Párbeszédből, érzése szerint nem fognak számítani rá a pártban a jövőben, ezért időben kívánt lépni. Az RTL-nek részletezve azt mondta, hogy 2026-ban a salgótarjáni központú országgyűlési választókerületben egyéni képviselőjelölt szeretne lenni és onnan újra be akar jutni az Országgyűlésbe, ehhez pedig szerinte egyértelművé kell, hogy mi az ő útja.

Úgy érzem, nem tartanak igényt a szolgálataimra. Senki sem mondott semmit sem arról, hogy támogatnak vagy sem 2026-ban.

A tévés interjúban nem zárta, hogy a Magyar Péter-féle új párt tagja legyen, állítása szerint minden elképzelhető, de még nem tudja a választ.

Berki Sándorhoz hasonlóan látja a hazai ellenzéki politizálást egy balassagyarmati önkormányzati képviselő is: Hajnal Sándor a közelmúltban arról írt internetes fórumán, hogy

Létrejöhetne (Balassagyarmaton is…!!) egy valós ellenzék és egy valós többség is a reményeink szerint. Nem pártzászlók alatt rohangászó csoportosulások tucatja

– írta Hajnal Sándor, aki a Szövetség a Balassagyarmatiakért Egyesület (SZAB) nevű, a baloldali pártok helyi politikusait tömörítő társaság tagjaként jutott be 2019-ben a városi önkormányzatba. Később a tagok közötti kibékíthetetlen viták miatt úgy döntött, hogy távozik onnan, és a ciklus fennmaradt időszakát független képviselőként folytatja.