Hirdetések

Kövi Pál Balassagyarmaton született, játszott az olasz AS Roma labdarúgó csapatában, kitalálta Amerikának a fine dining étkezési kultúrát, majd világszerte a Four Seasons étterem által lett híres. Halálának évfordulóján, április 27-én „magyar-olasz” labdarúgó mérkőzést szerveztek a róla elnevezett városi labdarúgó sportközpontban.

Balassagyarmat Közéleti Válogatottja találkozottja a Magyarországon élő Olasz Nemzetiségűek Csapatát hívta ki ellenfélként, akik a mérkőzés minden percét komolyan vették. Már az első pillanatokban meglátta a kínálkozó helyzeteket a város polgármestere, Csach Gábor, akire többször is felhívta a figyelmet Borbély Zoltán kommentátor. Megfigyelése szerint leginkább jobbról támadott, állítása szerint ez nem is meglepő tőle. Azonban az első gólt Dr. Muhari Géza, a város új háziorvosa lőtte be az ellenfél kapujába, amiről videó is készült.

A félidőben már 1:1 volt az állás, míg a második játékrész vége felé nagy izgatottság uralkodott el, mert akkor már 2:2-nél úgy nézett ki a helyzet, hogy nem fog eldőlni rendes játékidőben, ki a jobb. Már a hosszabbítás első és egyetlen percében jártak, amikor a vendégcsapat beállította a végeredményt: 2:3-ra nyertek a balassagyarmatiakkal szemben.

A labdarúgó mérkőzést a helyszínen nézte végig a hatvanegyszeres válogatott, hétszeres világválogatott és egyszeres Európa-válogatott magyar labdarúgó, Détári Lajos is, aki a balassagyarmatiaknak drukkolt. Ha ki is kapott ma a „magyar válogatott”, a Megafon rádiónak adott interjújában ő arról beszélt még a meccs közben, hogy mindegy, ki a győztes, a labdarúgás olyan, mint zene. A sport közös élménye ugyanaz a nyelv, amit a pályán mindenki ért, mindenkit összehoz és barátokká tesz.

Kövi Pál

1924. április 9-én született Balassagyarmaton. A Balassi Bálint Gimnáziumban érettségizett 1942-ben, Kolozsváron agrármérnöki képzésre járt, de a világháború miatt megszakította azt, hazaköltözött, majd később Keszthelyen fejezte be az iskolát. 1947-ben Olaszországba költözött, ahol a Foggia, majd az AS Roma labdarúgó csapatok játékosa volt, miközben egy római étterem vezetését is rábízták. 1950-ben az Amerikai Egyesült Államokban szállodai és vendéglátó diplomát szerzett. Magyar üzlettársával együtt New York akkor már működő ismert éttermét a Four Seasonst megvették, újjáalakították, amit 1995-ig üzemeltettek. 1998. április 17-én New Yorkban hunyt el, de a balassagyarmati temetőben helyzeték el földi maradványait, az év június 27-én. Balassagyarmat önkormányzata posztumusz díszpolgári címet adományozott neki.