Hirdetések

Tolmácson, a Lókos-patak völgyében terül el az a birtok, ahol néhány évvel ezelőtt kezdetét vette A Mi Szörpünk története – a vállalkozás létrejöttéről, szellemiségéről, termékeikről és jövőbeli terveikről az egyik alapító, Juhász Ágota Rita mesélt.

Hirdetések

Juhász Ágota Rita felidézte: a gazdaság kiépítését bátyjával kezdték meg az öthektáros birtokon, melyet édesapjuktól kaptak. A terület sokáig parlagon feküdt, ám jó pár éves munka eredményeként, 2017-ben eljutottak odáig, hogy az ott megtermelt gyümölcsökből szörpöket kezdtek el készíteni – ekkor jelent meg a piacon A Mi Szörpünk. Juhász Ágota Rita hozzátette, az idei évtől már párjával viszi tovább a nyugat-nógrádi vállalkozást.

Juhász Ágota Rita: a málnás levendulaszörp a Nemzeti Szörp Verseny bronzdíjasa lett 2019-ben

A Mi Szörpünk az egészséges életmódra, így az egészséges, minőségi termékekre épül. Ennek megfelelően vegyszermentesen gazdálkodnak, minden termékük tartósítószermentes, és természetesen sem ízfokozókat, sem aromákat nem tartalmaznak – emelte ki Juhász Ágota Rita. A szörpök között találhatunk például bodzásat, meggyeset, citromfüveset vagy mentásat, de akadnak olyan különlegességek is, mint a galagonya, az akác, a csipke, vagy épp az a málnás levendulaszörp, mely 2019-ben a Nemzeti Szörp Versenyen bronzdíjas lett. A Mi Szörpünk kínálatában emellett már lekvárok, szószok és teák is szerepelnek – sorolta Juhász Ágota Rita.

A nógrádi termelő ismertetése szerint termékeik többek között Budapesten, illetve a szécsényi Házi Boltban is kaphatóak, de rendszeresen ellátogatnak a nagymarosi, a római-parti és a nógrádi piacra, valamint a nemrég életre hívott Nőtincsi NemcsakPiacra is. Mint mondta, kihasználva a környék turisztikai adottságait, szeretne a jövőben létrehozni egy szörpözőt Nógrád váránál, ahová be lehet térni egy kis pihenésre, illetve egy jó szörpre.

Egészséges és minőségi szörpök Tolmácsról.

Juhász Ágota Rita szerint napjainkban már egyre több vásárlónak fontos, hogy helyben készült, vegyszermentes, jó minőségű termékeket vegyen, ezzel helyi termelőket támogatva. A Mi Szörpünk alapítója úgy véli, hogy a már létező vásárlói közösségek jól működnek, és egyre nagyobb az igény rájuk – éppen ezért jó dolognak tartja, hogy a Vedd a nógrádit! program kapcsán hamarosan Nógrád megyében is létrejön egy, a termelőket és vásárlókat összekötő kosár közösség.

Juhász Ágota Rita hozzátette: bár a közvélekedés szerint a kisebb termelők árui jóval drágábbak, mint boltokban kapható társaik, úgy véli, ez nem minden esetben igaz. Mint mondta, az egyik áruházláncban 1400 forintért kínáltak egy kilogramm meggyet, míg a piacokon átlagosan 1200-1500 forint körül alakult a kilónkénti ára az idei szezonban. Természetesen előfordul, hogy egy-egy termék drágább, mint az áruházakban, ezek azonban prémium minőségűek, így hozzáadott érték is társul hozzájuk – hangsúlyozta a nógrádi termelő.

Készült a TOP-5.3.2-17-NG1-2021-00002 azonosító számú, Nógrád megye identitásának növelése című pályázat keretében, a Nógrád Megyei Önkormányzat megbízásából. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, az Európai Strukturális és Beruházási Alapok és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban. További információ a www.nograd.hu honlapon érhető el, a helyi termelők a www.veddanogradit.hu honlapon ismerhetők meg.