Hirdetések

Napsütötte őszi- és sárgabarack, pirosló cseresznye, szilvától és körtétől roskadozó fák – mindezt megtaláljuk az Oroszi Gyümölcsfarm nyolchektáros gyümölcsösében, mely egy szurdokpüspöki házaspár szenvedélyes, odaadó munkáját dicséri.

Hirdetések

Orosziné Berecz Nikoletta elmondta: férjével, Oroszi Gergely Gáborral 2016 óta foglalkoznak gyümölcstermesztéssel – igaz, párjának már több mint két évtizede az élete részét képezi a mezőgazdaság, korábban viszont csak szántóföldi növényekkel foglalkozott. Orosziné Berecz Nikolettának szintén régebbre nyúlik vissza kapcsolata a gyümölcstermesztéssel, régen ugyanis a szüleinek is volt gyümölcsöse, ám ők egy idő után felhagytak a termeléssel. Orosziné Berecz Nikoletta pár éve felélesztette a családi hagyományt, elmondása szerint kisfia pedig már most segít a szüretelésnél, így pár évtized múlva ő folytathatja a vállalkozást.

A gazdaság legnagyobb részét az őszibarack és sárgabarack fák teszik ki, melyből több mint 2-2 ezer példány található birtokukon. Emellett szilva, körte, valamint meggy és cseresznyefáik is vannak, utóbbiak azonban csak most fordulnak termőre, így ezek még nem szolgáltattak nagy mennyiségű gyümölcsöt. Szintén nemrégiben ültettek több mint 500 tő málnát, melyekről várhatóan jövőre szüretelhetnek majd. Orosziné Berecz Nikoletta hozzátette: a csonthéjas gyümölcsöket Gyöngyöspatán, míg a málnát Szurdokpüspökiben termesztik.

Az Oroszi házaspár szüleik munkáját viszi tovább.

Az Oroszi Gyümölcsfarmot mára számos helybeli ismerte, illetve kedvelte meg – ők elsősorban házhoz járnak vásárolni, mivel így akár a szüretelés napján hozzájuthatnak a friss gyümölcshöz – hangsúlyozta Orosziné Berecz Nikoletta. A pár emellett hétvégenként jelen van termékeivel a budapesti római-parti és Czakó kerti piacon, illetve a dunakeszi Kispiacon is.

Fáikról nagy mennyiségben tudják begyűjteni az egyes gyümölcsöket, naponta akár 100-200 rekeszt is megtöltenek. Ennek ellenére nagybani értékesítéssel nem foglalkoznak, mivel akkora a kereslet gyümölcseikre, hogy ez a nagyobb mennyiség is elfogy. Orosziné Berecz Nikoletta hozzátette: hírük már az országhatáron túlra is eljutott, egy francia Michelin-csillagos étterem ugyanis beépítette egyik desszertjébe az Oroszi Gyümölcsfarm őszibarackját.

Őszibarcak, sárgabarack, szilva és körte, most pedig már meggy és cseresznye is van kínálatukban.

A már említett dunakeszi Kispiac különlegessége, hogy egy kosár közösség is kapcsolódik hozzá, melynek tagjai előre megrendelhetik az általuk kívánt portékákat. Orosziné Berecz Nikoletta jónak tartja ezt a kezdeményezést, hiszen termelőként előre látják, milyen mennyiségű termékre van kereslet, míg a vevők biztosak lehetnek benne, hogy hozzájutnak a friss, ízletes gyümölcshöz. Mint mondta, nem csak vállalkozóként, de vásárlóként is hasznosnak tartja ezeket a közösségeket: „Amit lehet, én magam is a helyi kistermelőktől szerzek be, az pedig a legjobb, ha mindent egy helyen meg tudok venni” – fogalmazott Orosziné Berecz Nikoletta, aki szerint máshol már jól működik ez a rendszer, így bízik benne, hogy Nógrád megyében is nagy sikere lesz.

Készült a TOP-5.3.2-17-NG1-2021-00002 azonosító számú, Nógrád megye identitásának növelése című pályázat keretében, a Nógrád Megyei Önkormányzat megbízásából. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, az Európai Strukturális és Beruházási Alapok és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban. További információ a www.nograd.hu honlapon érhető el, a helyi termelők a www.veddanogradit.hu honlapon ismerhetők meg.