Hirdetések

Több mint 20 éve, pár hektárnyi földdel vágott bele az olajtök termesztésébe a cserhátsurányi Hekli család, akik néhány éve már saját termékeikkel is jelen vannak nem csak a megyei, de az országos piacon is. A gazdaságról és az általuk gyártott finomságokról Hekliné Szabó Angelika mesélt.

Hirdetések

A cserhátsurányi termelő elmondása szerint a család mintegy 20 hektáron termel héjatlan olajtökmagot, de más kultúrák termesztésével is foglalkoznak összesen 75 hektáros földterületükön. Kezdetben még bérmunkával oldották meg az olajtök betakarítását, 2015-ben azonban beruháztak egy saját gépsorra. Ma már ennek segítségével történik a vetés, a növényápolás, a betakarítás, valamint a szárított, tisztított tökmag feldolgozása is. A család sokáig nagy tételben, alapanyagként árulta a tökmagot, azonban néhány évvel ezelőtt a gyermekek felvetették az ötletet, miszerint saját termékeket is készíthetnének belőle.

Csak olajtökmagot mintegy 20 hektáron termeszt Cserhátsurányban a Hekli család.

Az ötletet aztán tettek követték, így a Hekli család a szükséges gépek és eszközök beszerzése után elkezdett hidegen sajtolt olajat készíteni. Ennek a folyamatnak a lényege, hogy a termék előállítása során nem lépik túl az 50 Celsius-fokos hőmérsékletet, így megőrzik az olaj értékes összetevőit, köztük számos vitamint, zsírsavat és antioxidánst – magyarázta Hekliné Szabó Angelika.

Hidegen sajtolt tökmagolajuk jelenleg 250 és 500 milliliteres, teljesen natúr, héj nélküli tökmagjuk 500 grammos kiszerelésben elérhető, valamint kínálnak pirított, ízesített, sós és chilis tökmagot is,100 grammos csomagban, emellett azonban más finomságok is készülnek gazdaságukban. Zsírszegényített tökmaglisztjük felhasználható különböző ételek, sütemények elkészítéséhez, sőt, akár panírozáshoz is. Mivel a liszt finomságú tökmagőrlemény szénhidráttartalma igen alacsony, akár cukorbetegek vagy fogyókúrázók étrendjébe is beilleszthető – hangsúlyozta Hekliné Szabó Angelika. Különösen népszerű a Hekliék által készített tökmagvaj, melyet például sós és édes sütemények töltelékeként, egyéb fűszerekkel ízesítve pedig mártogatósként is fel lehet használni.

A nógrádi faluból az egész országba eljutnak a tökmagból készült termékek.

A Hekli Olajtökmag Termékeket már nem csak Nógrád megye, de az ország számos üzletében megtalálhatják a vásárlók. A család emellett olykor egy-egy rendezvényre is ellátogat termékeivel, jelen voltak többek között a 2021-es balassagyarmati Szent Mihály Napi Borfesztiválon, valamint a XV. Nógrádi Megyenapon, de a tervek szerint ott lesznek augusztus végén a kétbodonyi Szilvaszombaton is, illetve a következő, XVI. Nógrádi Megyenapon is.

Hekliné Szabó Angelika a hamarosan induló, Nógrád megyei kosár közösséggel kapcsolatban kifejtette: jó ötletnek tartja a kezdeményezést, mivel ezen keresztül még többen megismerhetik a Nógrád megyei termelőket és portékáikat, ezzel együtt pedig egyre népszerűbbé válhatnak a helyi, kézműves termékek.

Készült a TOP-5.3.2-17-NG1-2021-00002 azonosító számú, Nógrád megye identitásának növelése című pályázat keretében, a Nógrád Megyei Önkormányzat megbízásából. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, az Európai Strukturális és Beruházási Alapok és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban. További információ a www.nograd.hu honlapon érhető el, a helyi termelők a www.veddanogradit.hu honlapon ismerhetők meg.

Hirdetések