Hirdetések

A minap egy távol-keleti cég bejelentette, hogy laboratóriumban kitenyésztett sejtekből olyan nagy darab műhúst képes előállítani, amiből akár steaket is lehet sütni. Jó ideje próbálkoznak a hagyományos húsokat kiszorítani a piacról, például Kalifornia legnagyobb marhatenyésztő és feldolgozó farmjának, a százezer állatot tartó Harris Ranchnek 2012-ben 14 marhaszállító kamionját gyújtották fel. A bűncselekményt az Állati Felszabadítási Front vállalta magára. A szélsőséges állatvédők a farmot Auschwitz után Cowschwitznek nevezték el.

A hagyományos húsnak hadat üzenő mozgalom egyébként többféle húspótló élelmiszerben gondolkodik, amit előbb-utóbb meg fognak velünk etetni. Ilyen az impossible foodsnak, vagyis lehetetlen élelmiszernek nevezett termékcsoport, amelyet növényi alapanyagokból állítanak elő, és a világszerte terjedő Impossible Burger állítólag a megtévesztésig hasonló ízélményt ad, mint a valódi marhából készült fasírt. Ebből már kolbászt is fogalmaznak, amit pizzafeltétként használnak.

A másik alternatív élelmiszer csoportot a magas fehérjetartalmú rovarok alkotják. Korábban úgy gondolták, hogy a baromfihús és a tojás fogja a jövőben a tömegek állati fehérje igényét kielégíteni, de időközben rájöttek, hogy bizonyos rovarok – tücskök, sáskák, legyek – sokkal alkalmasabbak erre. Magyarországon is van már üzem, ahol naponta több tonna katonalégy lárvát nevelnek. Ez utóbbit napjainkban takarmánypótló fehérjeként fogalmazzák, az Európai Unióban ugyanis a rovaralapú élelmiszerek tiltottak, de Belgiumban, Dániában, Hollandiában és Nagy-Britanniában már a tiltás előtt engedélyezték.

A harmadik csoport a laboratóriumi műhús, amit sejttenyészetek révén hoznak létre. Vagyis állati izomsejteket késztetnek olyan szaporodásra, mint a baktériumokat vagy gombákat. A távol-keleti cég ebben ért el jelentős eredményt.

Az intenzív állattenyésztés megszüntetésére alakult mozgalom a húsmarha tartást a világ egyik legnagyobb környezetvédelmi problémájává tette, emellett kísérleteket folytatnak versenyképes termékek előállítására a húsokkal szemben. 2016-ban jelent meg a növényi anyagokból készített hamburger fasírt, amit úgy reklámoztak, hogy 95 százalékkal kevesebb földterületet, 74 százalékkal kevesebb vizet használ fel, és 87 százalékkal kevesebb üvegház hatást okozó gázt bocsát ki. Ráadásul több fehérjét, kevesebb zsírt, koleszterint és kalóriát tartalmaz.

Erejüket mi sem mutatja jobban, mint hogy a világ egyik legnagyobb húsmarhatenyésztő országainak egyike, Új-Zéland nemzeti repülőjáratainak prémium osztályán már műhamburgerrel kínálják az utasokat. A burger 2018 májusában kosher, decemberében halal tanúsítványt kapott, vagyis az ortodox zsidók és a mohamedánok is ehetik.

Vajon az emberek konzervatívabb része, mint például a palócok hajlandók lesznek-e leváltani a hagyományos élelmiszereket ezekre az ipari termékekre? Gyanítom igen. A jövő legnagyobb iparága bontakozik ki a szemünk előtt, ami nagyobbá nőhet, mint napjainkban az olaj, az autó vagy a gyógyszeripar. A legnagyobb ellenállásra a vallási csoportoknál számítottak, s lám a tanúsítványok már rendelkezésre állnak. Arra is ügyeltek, hogy ezek a valódi húshoz képest silány utánzatok ne a szegények eledeleként jelenjenek meg, hiszen a légitársaság első osztályán kezdték felszolgálni. Már most elképesztő pénzeket raknak az iparágba a befektetők, akik között feltűnik Bill Gates és Lonardo DiCaprio is.

Félek, hogy csak a legjózanabb emberek lesznek képesek ellenállni ennek a szörnyű divatnak!