default
Hirdetések

Elkészült a Balassagyarmat – Ipolytarnóc közötti vasútvonal helyreállítása, a vasúttársaság szakemberei a hét első felében minden munkát elvégeztek, már csak a MÁV illetékes osztályain a sor, újraindulhat-e rajta a közlekedés. A július 26-án 16 órakor érvényes állapot szerint utazni biztosan nem lehet rajta. Akkor mire fizettek ki több százmilliót most?

Az árvíz miatt Nógrádszakálnál alámosott pályán hetek óta nem lehet utazni Balassagyarmat és Ipolytarnóc között, az utasokat vonatpótló buszok szállítják. A sínek a levegőben lógtak, de már ismét a földre tapadnak, mert a MÁV szakemberei végeztek a helyreállítással.

Múlt vasárnap személyesen néztük meg, valóban befejezik-e az augusztus elsejei határidő előtt a munkát. Reggel egy hosszú tehervonat érkezett Balassagyarmatról Nógrádszakálhoz. A rakományként hozott követ a sínek mellé szórták, gépekkel stabilizálták, majd dél körül végeztek. Úgy tudjuk, néhány kábel kihúzása maradt még hétfőre.

Megtudtuk: a munka ténylegesen a korábbi állapot helyreállításáról szólt, vagyis fejlesztést nem végeztek el, és egy későbbi árvíz ellen sem tettek intézkedéseket. Az ipolyinfo.com birtokába jutott információk szerint az újabb lehetséges árvíz elleni védekezés nem is a vasúttársaság feladata.

Tehervonat halad Nógrádszakál közelében 2023. július 23-én kora délután. (fotó: Házy Attila/ipolyinfo.com)

A MÁV-Start Zrt. múlt heti közleménye szerint augusztus 1-jétől nem jár személyvonat Balassagyarmat és Ipolytarnóc között, terv szerint nem lesz többé utasforgalom. Az e bejelentés és a pályafelújítás közötti látszólagos ellentétet oldhatja fel az, hogy Szlovákia és Magyarország között teherforgalmi összeköttetésként szolgál éppen ez a szakasz. A szlovák fél pénzt fizet azért, hogy áruját Nagykürtösről Nógrádszakálon keresztül Losonc felé vasúton juttassa célba, más lehetősége nincs rá, vagyis a felújítás minden bizonnyal ezért volt fontos. Balassagyarmat polgármestere, Csach Gábor a múlt héten többek között arról nyilatkozott, hogy több százmillióba kerülhet a helyreállítás.