Hirdetések

Ősz óta foglalkozik az energiaválság miatt megnövekedett önkormányzati villanyszámlák csökkentésének lehetőségeivel az egyik Nyugat-nógrádi település vezetése. Akkora összeget kellene kifizetniük a falu éjszakai kivilágításáért, amennyit képtelenek kigazdálkodni. Elhatározták, hogy megkérdezik a lakókat, támogatják-e a közvilágítás korlátozását.

Országszerte gondot okoz a ukrán-orosz háború miatt elszabadult energiaválság hatása, akár 16-szoros gázszámlákról, 12-szeres villanyszámlákról adott hírt számos önkormányzat, amelyre válaszul több közintézmény működését korlátozták vagy akár ideiglenesen bezárták, mert a várható rezsiösszegeket lehetetlennek tartották kigazdálkodásra.

Az eddig enyhe tél most azoknak az önkormányzatoknak is kedvez, ahol nem álltak át alternatív fűtésre, mert – belföldi jelentések szerint – Magyarországon a korábbi telek fogyasztásához képest mérsékeltebb a gázhasználat.

Azonban a Nógrád megyei Diósjenőn gyorsan megoldást találtak legalább a fűtésdíjak csökkentésére: Székely József polgármester még szeptemberben beszélt arról, hogy az óvoda és az idősek napközi otthonának fűtését gázról faaprítékosra, a sportöltözőt gáz helyett hőszivattyús melegítésre állítják át, összességében 35%-os gázfogyasztás megtakarítását remélve ettől.

Az áramdíjak ellen a napenergia használata jelenthet részmegoldást, amellyel már eddig is élt a település az intézményekre telepített napelemes panelek működtetésével. A közvilágítás, amelynek üzemeltetési műszaki fejlesztése nem közvetlenül az önkormányzat illetékessége, nehezebb feladatot okoz, hiszen az áramszolgáltatón múlik, milyen forrásból táplálja a világítótesteket. A polgármester szintén kora ősszel közölte, hogy szükséges lehet sötét órák elrendelése, de erről előbb megkérdezik a faluban lakókat.

Székely József ma a Megafon rádiónak beszélt arról, hogy végül nem indítottak közvélemény-kutatást, mert drága lett volna, azonban számos diósjenőivel beszéltek személyesen

Nem rejtem véka alá, kifejezetten nagy ellenállás volt a lakosság részéről abban a vonatkozásban, hogy korlátozzuk a közvilágítást.

A polgármester a rádióban azt mondta: éppen jókor jött a magyar kormány döntése arról, hogy az irreálisan megnövekedett rezsi kifizetésébe beszáll. Diósjenő 6,9 millió forintot kapott az államtól, amely – fogalmazása szerint – szűkösen lesz elegendő a közvilágítási feladat ellátására egész évben.

Vagyis idén várhatóan egész évben égni fognak a lámpák éjjel a falu utcáiban a rendkívüli pénzügyi segítségnek köszönhetően. Mint megtudtuk: Diósjenő teljes éves közvilágítási díja 16-17 millió forint.